Az EU humanitárius segélyt különített el Kelet-Ukrajna számára

Külföld, 2020.10.06

Az Európai Bizottság 10 millió euró (mintegy 3,6 milliárd forint) összegű humanitárius segélyt különített el Kelet-Ukrajna lakosságának a közelgő télre való felkészülésre, valamint a koronavírus-világjárvány elleni védekezés sikerére - közölte az uniós bizottság kedden.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos arról tájékoztatott, hogy a támogatás még a tél beállta előtt alapvető ellátásokat biztosít a legsérülékenyebb családok számára.

A kiegészítő finanszírozás a határvonalak mindkét oldalán segíti majd a veszélyeztetett lakosságot a közelgő télre való felkészülésben és szükségleteik kielégítésében. Emellett javítani fogja az egészségügyi ágazatot, különös tekintettel a koronavírus-járványra, valamint támogatni fogja az Oroszországi Föderációba menekült ukránokat is.

Az uniós humanitárius segélyek folyósítása az ENSZ-szervezeteken, civil szervezeteken és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül történik. A kedden jóváhagyott segéllyel Kelet-Ukrajnának idén nyújtott uniós humanitárius támogatás összege elérte a 23 millió eurót - tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint 2014 márciusa óta a kelet-ukrajnai konfliktus több mint 5,2 millió embert érintett, közülük 3,4 millióan még mindig humanitárius segélyre szorulnak. Az országban zajló konfliktus tovább rontja a választóvonal mindkét oldalán élő lakosság humanitárius helyzetét. Az emberek nehezen tudják biztosítani megélhetésüket és nehezen jutnak élelmiszerhez. A mindennapokat a koronavírus-világjárvány még tovább nehezíti. Az emberek nem férnek hozzá nyugdíjaikhoz és sok más szolgáltatáshoz. A válogatás nélküli bombázás továbbra is akadályozza az olyan létfontosságú szolgáltatások nyújtását, mint a víz- és áramellátás. Ukrajnában a világon az ötödik legmagasabb a taposóaknák polgári áldozatainak száma - közölték.

A konfliktus kezdete óta az unió 165 millió eurót (mintegy 57,2 milliárd forint) különített el humanitárius segítségnyújtás céljára a régió számára - tette hozzá az uniós bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!