Az EU idén 1,5 milliárd eurót biztosít nemzetközi humanitárius támogatásokra

Külföld, 2022.01.17

Az Európai Bizottság elfogadta az idei évre szóló kezdeti humanitárius költségvetését, melynek összege 1,53 milliárd eurót tesz ki - közölte az uniós testület közleményben hétfőn Brüsszelben.

A források a közlemény szerint a humanitárius válságok által leginkább érintett emberek megsegítését szolgálják világszerte, és ahhoz is hozzájárulnak, hogy a katasztrófák által gyakran sújtott országok lakosságának veszélyeztetett csoportjai jobban felkészülhessenek a különböző természeti csapások, például az árvizek, az erdőtüzek, a földrengések és a ciklonok elleni védekezésre.

A humanitárius segítségnyújtás keretében az EU idén 469 millió eurót különít el a szubszaharai régiót alkotó országok - Burkina Faso, Mali, Mauritánia és Niger - lakosságának élelmiszer-ellátására, valamint a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Kamerunban, Nigériában, Dél-Szudánban, Dzsibutiban, Etiópiában, Kenyában és a Kongóban kialakult konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerültek szükségleteire.

A közel-keleti, az észak-afrikai és a jemeni konfliktusok, illetve a szíriai válság áldozatainak, valamint a Közel-Kelet országaival szomszédos államokban élő menekültek szükségleteinek kezelésére 351 millió eurót különítettek el. Az ukrajnai, a nyugat-balkáni és a kaukázusi válságok, valamint a törökországi migrációs feladatok kezelésére 152 millió euró áll rendelkezésre. Az ázsiai és a latin-amerikai lakosságot 188 millió euró uniós támogatás segíti. A fennmaradó 370 millió eurót nem várt válságokra vagy a meglévő, illetve az újabb válságok váratlan költségeire fogják fordítani - írták.

A források 10 százalékát az Európai Unió a szükséghelyzetben lévő gyermekek és fiatalok oktatására fordítja, hogy iskoláztatásuk folytonosságát biztosítsa - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!