Az EU idén 1,7 milliárd eurót szán a humanitárius segítségnyújtásra

Külföld, 2023.01.18

Az Európai Bizottság idén 1,7 milliárd eurót irányoz elő a humanitárius segítségnyújtás finanszírozására, az uniós testület szerdán elfogadta az erre vonatkozó költségvetési terveket.

A brüsszeli testület a rendelkezésre álló forrásokból 207,8 millió eurónyi összeget mozgósít Délkelet-Európába, elsősorban az ukrajnai háború okozta negatív gazdasági hatások ellensúlyozására. További 181,5 millió euróval támogatja a Száhel-övezet országaiban, a Közép-afrikai Köztársaságban és a Csád-tó térségében zajló konfliktusok által sújtott lakosságot. 330,7 millió eurót az EU humanitárius projektekre fordít Kongóban, Dél Szudánban, Ugandában és Északkelet-Afrikában az éghajlatváltozás és a fegyveres konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek alapvető szükségleteinek kielégítésére. Az EU 382,2 millió eurót biztosít továbbá a Jemenben, Szíriában és a szomszédos térségekben jelenleg is fennálló regionális válság által sújtott lakosság támogatására.

Az ázsiai régióban Banglades, Mianmar, Latin-Amerikában pedig Kolumbia és Venezuela számára nyújt az unió mintegy 237 millió eurós humanitárius támogatást. A bizottság 263,5 millió eurót tart fenn az év során hirtelen fellépő humanitárius válsághelyzetekre, 108,2 millió eurót pedig úgynevezett horizontális tevékenységekre, innovatív projektekre és szakpolitikai kezdeményezésekre fordít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!