Az EU jogszabályt fogadott el a szankciók tagállami megsértésének büntethetőségére

Külföld, 2024.04.12

Az Európai Unió Tanácsa pénteken jogszabályt fogadott el, amely az uniós korlátozó intézkedések tagállamok általi megsértésének vagy kijátszásának büntethetőségét teszi lehetővé.

Az új jogszabály szerint bizonyos cselekmények valamennyi tagállamban bűncselekménynek fognak minősülni, ilyen például az utazási tilalom kijátszásában való segédkezés, a szankcionált árukkal folytatott kereskedelem vagy tiltott pénzügyi tevékenységek végzése - derül ki az EU-tagországok kormányainak képviselőit magában foglaló tanács közleményéből.

Az ilyen bűncselekmények elkövetésére való felbujtás és az azok elkövetéséhez nyújtott bűnsegély szintén bűncselekménynek minősülhet.

Az uniós korlátozó intézkedések megsértőit innentől "hatékony és arányos" büntetőjogi szankciók sújtják. Az uniós korlátozó intézkedéseket megsértő emberekre pénzbírság szabható ki, a korlátozó intézkedések szándékos megsértése esetén azonban a büntetés felső határának szabadságvesztésnek kell lennie - szögezi le a jogszabály.

Jogi személyek is felelősségre vonhatók lesznek abban az esetben, ha valamely bűncselekményt egy vezető tisztséget betöltő személy követett el. Az ilyenkor kiszabott büntetőintézkedések magukban foglalhatják az üzleti tevékenységektől való eltiltást, valamint a gazdasági tevékenységek folytatására vonatkozó engedélyek és felhatalmazások visszavonását.

Az irányelv a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak 12 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy nemzeti jogukba átültessék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!