Az EU kilátásba helyezte a Szudánnak nyújtott pénzügyi támogatás felfüggesztését

Külföld, 2021.10.26

Bármi fajta kísérlet elfogadhatatlan Szudán demokratikus átmenetének aláásására, az súlyos következménnyel járhat az Európai Unió szerepvállalására nézve, beleértve az ország támogatására megítélt pénzügyi támogatásának felfüggesztését is - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Josep Borrell közleményében aláhúzta: az EU határozottan elítéli a Szudánban történt katonai puccsot, valamint a miniszterelnök, több miniszter, más vezetők és a civil társadalom számos képviselőjének jogellenes fogva tartását.

"A fogvatartottakat azonnal szabadon kell bocsátani" - fogalmazott.

Kijelentette: az EU elítéli az országos szükségállapotot kihirdetését is, és a kormányzó szervek, valamint az ország alkotmánya kulcsfontosságú cikkeinek felfüggesztését.

A tekintélyelvű uralom elnyomó diktatúrájának évtizedei után tiszteletben kell tartani a jogállamiságot, az emberi jogokat, illetve a szudáni nép demokráciához és a jobb jövőhöz való törvényes jogát, beleértve a polgári kormány megválasztását is - emelte ki.

Az uniós főképviselő a békés tiltakozáshoz való jog tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet, és arra szólította fel a szudáni biztonsági erőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet. El kell kerülni a további erőszakot, a vérontást, és felelősségre kell vonni az emberi jogok megsértőit - húzta alá. Borrell hozzátette: az EU megerősíti a szudáni átmenet iránti határozott elkötelezettségét, és felszólítja az összes érdekelt felet és regionális partnert, hogy támogassák az ország visszatérését a demokrácia útjára.

A szudáni katonai-civil tanács és az átmeneti kormány feloszlatását, valamint a rendkívüli állapot bevezetését jelentette be hétfőn tévébeszédében Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, nem sokkal azt követően, hogy katonák őrizetbe vették a kormány sok civil tagját, köztük a miniszterelnököt is. Délután tüntetők ezrei árasztották el az ország fővárosát, a hadsereg a tömegbe lőtt, és többen meghaltak. Szudán tájékoztatási minisztériuma katonai puccsnak minősítette a történteket.

Legutóbb szeptemberben került sor egy sikertelen puccskísérletre. Azóta fokozódott a feszültség az úgynevezett demokráciapárti tábor, illetve azok között, akik nagyobb beleszólást engednének a hadseregnek az ország életébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!