Az EU lezárta a hosszú távú költségvetése félidős felülvizsgálatát

Külföld, 2024.02.28

Az Európai Unió Tanácsa szerdán lezárta a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatát, ezzel jóváhagyta egyebek mellett az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós pénzügyi támogatás folyósítását, valami azt a pénzügyi csomagot, mely a migrációs és külpolitikai kihívások kezelését, valamint az EU válsághelyzetekre való felkészítésért célozza.

Az uniós tanács közleménye szerint 64,6 milliárd euró összegű kiegészítő finanszírozás áll majd rendelkezésre az EU előtt álló új kihívások kezelésére, valamint azon jogi kötelezettségek teljesítésére, amelyek nem férnének bele a jelenlegi költségvetésbe.

A kiegészítő finanszírozás fedezi egyebek mellett az Ukrajnának nyújtani tervezett támogatást, valamint a migráció, illetve a migráció külső dimenzió kezelésének finanszírozását. Az újonnan létrehozott, úgynevezett Stratégiai Technológiák Európai Platform (STEP) részeként fedezni fogja továbbá a kritikus technológiákba történő beruházásokat, valamint a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást segítő Next Generation EU nevű alap kamatfizetéseit, illetve a természeti katasztrófák és humanitárius válságok esetén nyújtott sürgősségi segélyt az EU-ban és világszerte.

A finanszírozásból 50 milliárd euró jut az Ukrajna megsegítésére létrehozott uniós eszköz számára, amely 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 33 milliárd euró hitelből áll. Kétmilliárd euró jut a migrációra és a határigazgatásra, 7,6 milliárd euró a szomszédságpolitikai célokra, 1,5 milliárd euró az Európai Védelmi Alap számára. Kettőmilliárd euró a helyreállítási eszköz kifizetéseire, valamint 1,5 milliárd euró az úgynevezett szolidaritási és sürgősségisegély-tartalék kiadásaira.

A részleteket tekintve közölték: az Ukrajnát segítő uniós eszköz új, célzott alapot jelent az ország helyreállításának, újjáépítésének és modernizációjának támogatására, miközben segíti az uniós integráció részeként a szükséges reformok végrehajtására irányuló erőfeszítéseket. A támogatást következetes, kiszámítható és rugalmas finanszírozást biztosít Ukrajnának a 2024-2027-es időszakban - írták.

Közölték továbbá, hogy az újonnan létrehozott Stratégiai Technológiák Európai Platform (STEP) beruházásokat mozgósít a digitális technológia és a biotechnológia területén azzal a céllal, hogy megerősítse az EU szuverenitását és hosszú távú versenyképességét ezen a területen.

A többéves pénzügyi keret módosításai a kihirdetésük napján lépnek érvénybe, és visszamenőleges hatállyal, 2024. január 1-jétől alkalmazandók. Az ukrajnai támogatási eszközt és a STEP-et létrehozó rendeletek a közzétételüket követő napon lépnek hatályba - tájékoztattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!