Az EU szigorítja az etiópiaiakkal szembeni vízumkötelezettségeket

Külföld, 2024.04.29

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn bejelentette, hogy szigorítja az Etiópiából érkezőkkel szemben támasztott vízumkövetelményeket, arra hivatkozva, hogy az etióp kormány nem működik kellőképpen együtt az EU-val az illegális migránsok visszafogadása terén.

A szigorítások értelmében az etióp állampolgárok vízumkezelési ideje 15-ről 45 napra bővül. Az uniós tagországok többé nem adhatnak felmentést a vízum megszerzéséhez szükséges egyes követelmények alól, illetve nem adhatnak ki többszöri beutazásra feljogosító vízumot. Etiópiai diplomatáknak és tisztviselőknek ezentúl fizetniük kell a beutazási engedélyért.

A Tanács közleményében az áll, hogy az etióp hatóságok nem reagálnak a visszafogadási kérelmekre, valamint nem együttműködők az önkéntes és nem önkéntes visszatérési műveletek megszervezésével kapcsolatban.

A Tanács szigorító határozata ideiglenes, az Európai Bizottság továbbra is értékelni fogja a visszafogadási együttműködés terén elért eredményeket.

Az uniós vízumkódex alapján az Európia Bizottság rendszeresen értékeli a harmadik országok visszafogadással kapcsolatos együttműködését. Ha az értékelések azt mutatják, hogy egy adott harmadik ország nem működik együtt megfelelően az illegális migránsok visszaküldésével kapcsolatban, az EU dönthet úgy, hogy felfüggeszti a vízumkódex egyes rendelkezéseinek alkalmazását.

Etiópia esetében az Európai Bizottság különösen alacsony visszatérési arányt tapasztalt. Az Etiópia által a tagállamok visszafogadási kérelmeire válaszul kiállított úti okmányok száma továbbra is alacsony, ami azt jelzi, hogy az etiópiai hatóságok nem együttműködők az uniós hatóságokkal - áll a Tanács közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!