Az EU tanácsa jóváhagyta a közös agrárpolitika felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot

Külföld, 2024.03.26

Az uniós agrárminiszterek tanácsa kedden jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot, amely egyszerűsíteni és csökkenteni kívánja a gazdák adminisztratív terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosítani bizonyos környezetvédelmi feltételeknél.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács tájékoztatása szerint a felülvizsgálat célja, hogy egyensúlyt teremtsen a jelenlegi uniós agrárpolitika környezetvédelmi és éghajlat-politikai törekvései és a mezőgazdasági termelők aggodalmainak kezelése között.

A jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások esetében lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ideiglenes és célzott eltéréseket engedélyezzenek bizonyos feltételességi követelmények alól olyan előre nem látható éghajlati viszonyok esetén, amelyek megakadályozzák a mezőgazdasági termelőket az elvárások teljesítésében.

A javaslat szerint az uniós mezőgazdasági termelők nem lesznek kötelesek szántóterületük bizonyos részét parlagon hagyni. Önkéntes alapon dönthetnek úgy, hogy szántóterületük egy részét parlagon hagyják, vagy új növényeket ültetnek rajtuk. A gazdálkodókat ugyanakkor arra ösztönzi, hogy tartsák fenn a biodiverzitás szempontjából előnyös, nem termelő területeket. A vetésforgó mellett a növénytermesztés diverzifikációját is lehetővé teszi a rendszeres aszálytól vagy túlzott csapadéktól sújtott területeket birtokló gazdálkodók számára, hogy könnyebben megfeleljenek a vonatkozó követelménynek - írták.

A tagállamok mentesíthetnek bizonyos növényeket, talajtípusokat vagy gazdálkodási rendszereket a talajművelésre vonatkozó követelmények betartása alól. Ezek területét korlátozni kell, és csak akkor lehet létrehozni, ha konkrét problémák megoldásához szükségesek. A felülvizsgálat a 10 hektárnál kisebb területen tevékenykedő mezőgazdasági üzemeket mentesíti a feltételességi követelmények betartásával kapcsolatos ellenőrzések és szankciók alól, ami csökkenti az ellenőrzésekkel kapcsolatos adminisztratív terheket a kistermelők számára, akik a KAP kedvezményezettjeinek 65 százalékát teszik ki - írták.

A felülvizsgálat biztosítja, hogy az uniós országok mostantól állandó jelleggel, évente kétszer módosíthassák KAP-stratégiai terveiket, szemben a jelenlegi egyszeri módosítási lehetősséggel. Ez - írták - nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamok számára a változó feltételek kezeléséhez.

A felülvizsgálatot még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, várhatóan az április 22. és 25. közötti strasbourgi plenáris ülésen kerül rá sor. Ezt követően a rendeletet az uniós tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia, majd ki kell hirdetniük. Végleges elfogadása esetén a rendelet még a tavasszal hatályba léphet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!