Az EU Tanácsának soros portugál elnöksége ideiglenes megállapodásra jutott az EP tárgyalóival a legális bevándorlási rendszerről

Külföld, 2021.05.17

Az Európai Unió Tanácsának (Tanács) soros portugál elnöksége ideiglenes megállapodást kötött hétfőn az Európai Parlament (EP) tárgyalóival az EU-ban munkát vállalni kívánó, magasan képzett, harmadik országokból érkező személyek beutazási és tartózkodási feltételeit megállapító uniós bizottsági irányelvtervezetről, az úgynevezett "kékkártya-rendszer" reformjáról - olvasható a Tanács hétfő esti sajtóközleményében.

Az irányelvek tervezete, megalkotói szerint, korszerűsíti a meglévő szabályokat és ezek segítségével az EU várhatóan hatékonyabban tudja Európába vonzani és megtartani a magas szintű képzettséggel rendelkező, harmadik országbeli állampolgárokat, különösen a gazdaság szakképzett munkaerőhiánnyal küszködő ágazataiban.

A tervezet csökkentené a kék kártya megszerzéséhez kötődő fizetési küszöböt, főként a friss diplomások esetében, és a 6 hónapban szabná meg a munkaszerződések minimális időtartamát. A munkavállalók családtagjai számára jogot biztosítana arra, hogy az uniós kék kártya birtokosához azonnal csatlakozhassanak és munkavállalói jogot is garantálna számukra. Egyszerűsítené továbbá a munkafelvételi eljárásokat is, és lehetővé tenné, hogy a munkavállalók 12 hónapon belül munkáltatót váltsanak.

Az uniós kék kártya rendszerének felülvizsgálata biztosítaná a hozzáférést a munkanélküli segélyhez is.

Az új szabályok emellett számos olyan rendelkezést vezetnének be, amelyek elősegítenék az egyenlő versenyfeltételeket annak érdekében, hogy az uniós kékkártya-tulajdonosok és családtagjaik ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a munkapiacon a tagállami munkavállalási engedéllyel rendelkezőkhöz képest.

Az Európai Bizottság már 2016-ban javaslatot tett a kék kártya reformjával kapcsolatban, de az erre vonatkozó tárgyalások csak 2020 második felében, a német soros uniós elnökség alatt kezdődtek újra.

A hétfői megállapodást az uniós tagállamokat tömörítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még hivatalosan jóvá kell hagynia. Ezután az uniós tagállamoknak két év áll rendelkezésükre, hogy az új szabályokat átültessék a nemzeti jogszabályokba.

Az Európai Bizottság üdvözölte a hétfői megállapodást. Ylva Johansson, belügyekért felelős uniós biztos elmondta: a megállapodás kulcsfontosságú eleme az új migrációs és menekültügyi paktumnak. "Az új szabályok megkönnyítik az EU-n belüli munkát és mozgást, és felismerik a különböző háttérrel rendelkező magasan képzett munkavállalókban rejlő lehetőségeket, beleértve a nemzetközi védelemben részesülőket is" - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!