Az EU több mint kétmilliárd eurót ajánl fel Szíria és a térség jövőjének támogatására

Külföld, 2024.05.27

Az Európai Unió 2,12 milliárd euró (mintegy 848 milliárd forint) támogatás folyósítását ígéri 2024-ben és 2025-ben a Szíriában élők, valamint a szomszédos országokba menekült szíriaiak számára a hétfőn Brüsszelben rendezett, Szíria és a térség jövőjének támogatására összehívott nyolcadik adományozó konferencián.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a támogatás segíteni fogja mind a Szíriában tartózkodó, mind a szomszédos országokban élő szíriaiakat, valamint a befogadó közösségeket Törökországban, Libanonban, Jordániában és Irakban.

A részleteket ismertetve közölték: az EU megerősítette a 2023-as, hetedik szíriai adományozó konferencián 2024-re tett, 560 milliót kitevő támogatásról szóló ígéretét, emellett további 560 millió eurót ajánlott fel a 2025-ös évre a fent említett országok számára. Ezenkívül az EU egymilliárd eurót ígért a Törökországban élő szíriai menekültek, valamint az őket befogadó közösségek támogatására.

Az uniós bizottság jelezte, hogy az Európai Tanács ülésének február 1-jei és április 18-i zárónyilatkozataival összhangban a 2025-re tett felajánlások a 2027-ig tartó, segélyezésre szánt uniós pénzügyi csomag részét képezik.

Az EU-tagállamok, a Szíriával szomszédos országok, más partnerországok és adományozók, valamint nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ küldöttei részvételével tartott miniszteri szintű találkozó résztvevői kiemelték, hogy Szíriában politikai változásra van szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban - írták. Az Európai Unió továbbra is mozgósítani fogja a rendelkezésére álló összes eszközt, hogy támogassa a szíriai népet abban, hogy tárgyalásos politikai megoldás szülessen, és megteremtse a feltételeket egy szebb jövőhöz minden szíriai számára - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!