Az EU további félmilliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást javasol Jordániának

Külföld, 2024.04.08

Az Európai Bizottság elfogadta a Jordániának nyújtandó új, 500 millió eurós makroszintű pénzügyi támogatásra (MFA) vonatkozó javaslatot - közölte hétfőn a brüsszeli testület.

A támogatás célja, hogy segítsen fedezni a közel-keleti ország külső finanszírozási szükségleteinek egy részét, támogassa a költségvetési konszolidációs erőfeszítéseket és a törekvést a strukturális reformokra annak érdekében, hogy Jordánia folytatni tudja ambiciózus reformprogramját, elősegítve a munkahelyteremtést, a növekedést és a beruházásokat.

Az új támogatás három korábbi MFA-programra épül, amelyeken keresztül az EU 2013 óta összesen 1,08 milliárd eurót folyósított Jordániának. A korábbi programok segítettek az országnak a sürgős finanszírozási szükségletek kezelésében, többek között a koronavírus-járvány kapcsán, támogatták az általános makrogazdasági stabilitást, és kulcsfontosságú szerepet játszottak a reformok végrehajtásában.

Az MFA-források hosszú távú kölcsönök formájában, kedvezményes feltételek mellett állnak rendelkezésre. Az új művelet keretében a folyósítás három részletben történik, és szigorúan az EU és Jordánia között egyeztetett és az egyetértési megállapodásban rögzített konkrét szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függ.

A Jordániával kötendő negyedik makroszintű pénzügyi megállapodásra vonatkozó bizottsági javaslatot az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell még hagynia.

A makroszintű pénzügyi támogatás az EU szomszédos országokkal való szélesebb körű kötelezettségvállalásának részét képezi, és rendkívüli uniós válságkezelési eszközként szolgál, amely a súlyos fizetésimérleg-problémákkal küszködő, csatlakozásra váró és szomszédos országok számára áll rendelkezésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!