Az EU újabb egy évre kiterjeszti a mianmari szankciók hatályát

Külföld, 2021.04.29

Egy évvel, 2022. április 29-ig meghosszabbította mianmari szankciós jegyzékének hatályát csütörtökön az Európai Unió.

A korlátozások a február 1-jei puccsért, illetve az annak nyomán kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért felelősök mellett a rohingja kisebbséggel szembeni súlyos emberi jogsértések elkövetőeire vonatkoznak.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a szankciós listán a mianmari fegyveres erők több magas rangú tisztviselője, valamint a közigazgatási tanács több tagja és az ország választási bizottságának elnöke szerepel. A korlátozó intézkedések továbbá kettő, a mianmari fegyveres erők ellenőrzése alatt álló szervezetre is kiterjednek.

Az intézkedések utazási korlátozásokról, vagyoni eszközök befagyasztásáról, pénzeszközök, illetve más gazdasági erőforrások rendelkezésre bocsátásának tilalmáról rendelkeznek. Emellett fegyverek embargóját, illetve kommunikációs eszközök és nyomon követésre szolgáló berendezések exportkorlátozását foglalja magában. Tiltja továbbá a mianmari fegyveres erők kiképzését és a katonai együttműködést is.

A közleményben aláhúzták: az EU továbbra is humanitárius segítséget nyújt az országnak, arra törekszik, hogy kerülje az olyan intézkedéseket, amelyek hátrányosan érinthetik Mianmar lakosságát, különösen a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőket. A helyzet megoldása érdekében kész támogatni a párbeszédet az összes féllel, ugyanakkor a helyzet alakulásának fényében folyamatosan mérlegelni fogja valamennyi szakpolitikai eszközét, ideértve a fejlesztési együttműködésre vonatkozó politikáját és a kereskedelmi kedvezményeit is - közölték.

Az Európai Unió 2018-ban hozott létre keretet a súlyos emberi jogsértésekért felelős tisztségviselőkkel szembeni célzott intézkedések meghozatalára. A jegyzékbe vettek száma jelenleg 25.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!