Az EU újabb humanitárius segélyt jutatott a konfliktus sújtotta etiópiai Tigré tartományba

Külföld, 2021.10.07

Az Európai Unió újabb humanitárius segélyt juttatott el a konfliktus sújtotta etiópiai Tigré tartományba - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A Franciaország és Olaszország segítségével összeállított uniós segélyszállítmány csütörtök hajnalban érkezett meg a tigréi székváros, Mekele repülőterére. A rakományban több mint 10 tonna életmentő eszköz és élelmiszer mellett 4,4 tonna, kifejezetten az alultáplált gyermekeknek szánt, használatra kész terápiás élelem érkezett.

A bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki kiemelte: sürgős élelmiszerszállításokra van szükség, hogy elkerüljék egy súlyos éhínség kialakulását Tigrében. Elmondta, az uniós segély a szükségleteknek csak nagyon kis részét fedezi, további feladatot jelent az is, hogy a humanitárius segély biztonságosan eljusson minden olyan területre, ahol az emberek azonnali segítségre szorulnak.

Az uniós biztos arra kérte az etióp kormányt, hogy könnyítse meg a légi és közúti eljutást a tartomány konfliktus által legsúlyosabban érintett területeire, és tegye lehetővé a humanitárius szervezetek számára, hogy független, pártatlan és semleges módon, beavatkozástól és megfélemlítéstől mentesen dolgozhassanak.

Az EU ezt megelőzően az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) közösen szeptember 11-én juttatott segélyt a régió lakosai számára.

Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

Addisz-Abeba júniusban tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták Tigré székhelyét, Mekelét és a terület nagy részét. A fegyvernyugvást azonban a felkelők elutasították, az összecsapások pedig átterjedtek a szomszédos régiókra is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!