Az EU újabb nyolc embert vett fel szankciós jegyzékébe Ukrajna területi egységének fenyegetése kapcsán

Külföld, 2021.10.11

Az Európai Unió Tanácsa további nyolc olyan személlyel szemben vezet be korlátozó intézkedéseket,akik aktívan támogatnak olyan tevékenységeket, amelyek aláássák vagy fenyegetik Ukrajna területi egységét, önálóságát és függetlenségét - közölte az uniós tanács hétfőn.

A hivatalos tájékoztatás szerint az uniós szankciós jegyzékbe újonnan felvett emberek az orosz bűnüldöző szervek olyan tisztviselői, akik felelősek az orosz jog végrehajtásáért az elcsatolt Krím félszigeten és Szevasztopolban. Az érintett bírák, ügyészek és biztonsági tisztek elfogult határozatokat hoztak politikai indíttatású ügyekben, illetve büntetőeljárás alá vontak a Krím és Szevasztopol jogellenesnek tartott annektálását ellenzőket - közölték.

Az Ukrajna területi egységével kapcsolatos uniós korlátozó intézkedések jelenleg 185 emberre és 48 szervezetre vonatkoznak. A jegyzékbe vettek vagyoni eszközeit befagyasztják, tilos pénzeszközöket a rendelkezésükre bocsátani, valamint utazási tilalom vonatkozik rájuk, amelynek értelmében nem léphetnek be az EU területére és nem haladhatnak át azon.

A közleményben az uniós tanács leszögezte: az Európai Unió nem ismeri el a Krím félszigetnek és Szevasztopol városának jogellenesnek tarott orosz annektálását, és továbbra is elítéli az orosz fél lépését, amely sérti a nemzetközi jogot.

Az Ukrajna területi egységét, önálóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekmények miatt az EU először 2014. március 17-én vezetett be korlátozó intézkedéseket. Az unió ezeken túl további intézkedéseket is végrehajtott az ukrán válság nyomán, többek között gazdasági szankciókkal sújtotta az orosz gazdaság egyes ágazatait, és korlátozó intézkedéseket rendelt el a Krím félsziget és Szevasztopol elcsatolása nyomán, kizárólag e két területre vonatkozóan. A gazdasági szankciók jelen állás szerint 2022. január 31-ig, az utóbbiak pedig 2022. június 23-ig vannak érvényben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!