Az EU vizsgálatot indított kínai tulajdonú napelemgyártókkal szemben az állami támogatások miatt

Külföld, 2024.04.03

Az Európai Bizottság  szubvencióellenes vizsgálatot indított kínai tulajdonú napenergia-ipari vállalatok ellen - jelentette be a brüsszeli testület szerdán.

A két különálló konzorcium ellen indított vizsgálatot a külföldi támogatásokról szóló szabályozás alapján rendelték el. Ez a jogszabály tavaly júliusban lépett hatályba, hogy megakadályozza a harmadik országokból származó olyan támogatásokat, amelyek gyanú szerint tisztességtelen versenyt teremtenek az unión belül.

Az első vizsgált konzorcium a román Enevo csoport és a kínai Longi óriásvállalat egyik - németországi székhelyű - cége, a második a kínai állam tulajdonában lévő Shanghai Electric két leányvállalata.

Az Európai Bizottság e két konzorcium ajánlatát vizsgálja ki egy 110 megawatt (MW) beépített kapacitású romániai fotovoltaikus park megtervezésére, megépítésére és üzemeltetésére. Ezt a projektet részben az EU Modernizációs Alapja finanszírozza.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében a vállalkozások kötelesek bejelenteni közbeszerzési pályázataikat az EU-ban, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió euró összegű külföldi pénzügyi hozzájárulásban részesültek.

Az előzetes vizsgálatot követően a bizottság úgy ítélte meg, hogy két ajánlattevő konzorcium esetében indokolt részletes vizsgálatot indítani, mivel elegendő jel utal arra, hogy mindkettő részesült a belső piacot torzító külföldi támogatásban.

A testületnek négy hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a vizsgálatok fényében. A bizottság vagy megtiltja a szóban forgó vállalatoknak, hogy részt vegyenek a romániai közbeszerzési eljárásban, vagy elfogadja a csoportok által a helyzet orvoslására javasolt intézkedéseket.

Február közepén az uniós versenyhatóság már vizsgálatot indított az ágazatban világelső kínai vasúti gyártó CRRC leányvállalata ellen, amely ajánlatot tett a bulgáriai elektromos vonatok szállítására és karbantartására. Ez volt az első vizsgálat, amelyet az új európai uniós szubvencióellenes keretszabályozás alapján indítottak. A kínai állami tulajdonban lévő CRRC végül március végén visszalépett a tendertől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!