Az Európa Tanács a nyilvánoság elhallgattatását célzó visszaélésszerű perek elleni fellépés megerősítésére szólított fel

Külföld, 2024.04.05

Aggodalmát fejezte ki az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteki közleményében a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó, az újságírók és a nyilvánosság elhallgattatását célzó visszaélésszerű perek alkalmazása miatt, és ajánlást adott ki e jogsértések megakadályozására.

A Miniszteri Bizottság mindenekelőtt aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Európa Tanács tagállamaiban továbbra is megfélemlítést, fenyegetést, erőszakot, gyilkosságot és egyéb bűncselekményt alkalmaznak a nyilvánosság őreként eljáró egyének vagy szervezetek, illetve az újságírók ellen, valamint amiatt, hogy ezek a fenyegetések elrettentő hatást gyakorolnak a nyilvánosság társadalmi részvételére, különösen akkor, ha büntetlenül maradnak.

Felhívták a tagállamok figyelmét a megfelemlítés céljával indított perek elleni küzdelem fontosságára, az ilyen visszaélésszerű jogi lépések ugyanis - mint kiemelték - korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát és a nyilvánosság részvételével kapcsolatos jogok gyakorlását a közérdekű kérdésekben.

Megerősítették: a szabad választások és a véleménynyilvánítás szabadsága, különösen a politikai vita szabadsága együttesen alkotja minden demokratikus rendszer alapját, a kormányoknak ezért tartózkodniuk kell a politikai véleménynyilvánítás vagy a közérdekű kérdésekről folytatott vita korlátozásától. A tagállamok kötelezettsége, hogy biztonságos, félelem nélküli és kedvező környezetet biztosítsanak mindenki számára, még akkor is, ha véleményük ellentétes a hivatalos hatóságok vagy a nyilvánosság jelentős része által képviselt vélekedéssel.

Emlékeztettek arra, a nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon a közérdekű ügyekről, és arra, hogy az újságírók és a média feladata az ilyen ügyekkel kapcsolatos információk átadása és a vélemények közvetítése. A jól tájékozott polgárság számára elengedhetetlen a többféle vélemény megfogalmazásra és a különböző nézőpontok megismerésére alkalmas nyilvános vita biztosítása.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ajánlása tágan értelmezi a nyilvánosság társadalmi részvételét és a közérdeket a nyilvános viták és a közügyek tekintetében, ezért nem korlátozódik az újságírókra vagy más médiaszereplőkre, hanem magában foglalja az összes nyilvános vitában résztvevőt, beleértve a civil társadalmi szervezeteket és aktivistákat, az emberi jogok védelmezőit és az oktatásban részt vevőket egyaránt.

Az ajánlás lefedi a jogi eljárások minden szakaszát, beleértve a jogi lépésekkel való kezdeti fenyegetést is, aminek - mint kiemelték - visszatartó hatása lehet a véleménynyilvánítás szabadságára és a nyilvánosságban való részvételére.

Az ajánlás arra ösztönzi az államokat, hogy erősítsék tovább meglévő jogszabályi és szakpolitikai kereteiket a visszaélésszerű perek elleni küzdelem hatékonysága érdekében, ideértve egyebek mellett a jogorvoslat és az átláthatóság biztosítását, valamint az ilyen eljárások áldozatainak támogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!