Az Európa Tanács az elszámoltatás fontosságát hangsúlyozta a meggyilkolt máltai újságíró ügyében

Külföld, 2021.10.16

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa a felelősök elszámoltatására és az átlátható eljárás lefolytatására szólított fel Daphne Caruana Galizia meggyilkolt máltai újságíró ügyében.

Dunja Mijatovic szombaton, a Daphne Caruana Galizia ellen elkövetett merénylet negyedik évfordulója alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta: kulcsfontosságú, hogy a máltai hatóságok azonosítsák a felelősöket, és kezdeményezzenek büntetőeljárást velük szemben.

"A jogállamnak érvényesülnie kell a hatalommal szemben. Ez a szükséges reformok végrehajtását és az elszámoltathatóság biztosítását jelenti" - fogalmazott.

Daphne Caruana Galizia meggyilkolása közvetlen támadást jelent a demokrácia ellen Máltán és mindenütt - tette hozzá az emberi jogi biztos.

Mijatovic korábban arra szólította fel a máltai kormányt, hogy tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely akadályozhatja a nyomozás teljes átláthatóságát, és biztosítsa az oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében folytatott vizsgálat függetlenségét.

A máltai oknyomozó újságírónő számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós esetet és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztségviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!