Az Európa Tanács emberi jogi biztosa az orosz belügyminiszterhez fordult az emberi jogi normák betartása érdekében

Külföld, 2021.02.11

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa levélben fordult Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszterhez, és ebben arra szólította fel az illetékes orosz hatóságokat, hogy hagyjanak fel a békés tüntetők letartóztatásával, és a megmozdulásokra vonatkozó szabályozásukat igazítsák a nemzetközi emberi jogi normákhoz.

Dunja Mijatovic levelében számos emberi jogi problémára hívta fel az orosz belügyminiszter figyelmét az elmúlt időszak tüntetésein tapasztalt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban.

Az emberi jogi biztos egyebek mellett hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok nem tartották be a gyülekezés szabadságának biztosítására vonatkozó kötelezettségeiket. Aggodalmát fejezte ki a tömeges letartóztatások miatt, és kérdéseket tett fel az orosz belügyminisztérium békés tüntetések feloszlatására és az azokon részt vevők előállítására vonatkozó irányelveiről és módszereiről. Felvilágosítást kért az eseményekről tudósító újságírók és médiaszakemberek letartóztatásának okairól, véleménye szerint ugyanis az ilyen intézkedések a véleménynyilvánítás és a média szabadságának az emberi jogok európai egyezményében biztosított súlyos korlátozását jelentik. Azt is tudakolta, az illetékes hatóságok biztosítják-e a tüntetőkkel szemben indokolatlan erőszakkal fellépő katonák és rendőrök elszámoltathatóságát.

Megjegyezte, hogy a hozzá eljutott információk szerint a tüntetések során előállítottak közül sokan rossz bánásmódban részesültek, számos tüntetőt rendőrségi kisteherautókban tartottak fogva hosszú ideig "rettenetes körülmények között".

"Amennyiben a hírek megerősítést nyernek, az ilyen intézkedés embertelen és megalázó bánásmódnak minősül. Minden szükséges lépést meg kell tenni az ilyen bánásmód azonnali leállítására" - fogalmazott.

Mijatovic végezetül arra szólította fel az orosz belügyminisztert, gondoskodjon arról, hogy a hatóságok tiszteletben tartják a fogvatartottak jogait, és biztosítsa, hogy a bűnüldöző hatóságok azonnal felhagynak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorlók előállításának általános gyakorlatával, a tüntetésekre vonatkozó szabályozásukat pedig összhangba hozzák az alkalmazandó emberi jogi normákkal.

Oroszországban az elmúlt hetekben többtucatnyi városra kiterjedő szimpátiatüntetéseket tartottak, miután Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egy korábbi perben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztését letöltendőre változtatták. A rendőrség keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben, több ezer embert előállítottak. Tavaszig nem engedélyeznek utcai megmozdulásokat az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!