Az Európa Tanács sajnálja, hogy nem lehet jelen megfigyelőként az előrehozott ukrán parlamenti választáson

Külföld, 2019.07.03

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) sajnálatát fejezi ki, hogy Ukrajna nem teszi lehetővé képviselőinek megfigyelőként való részvételét Ukrajnában a július 21-i előrehozott parlamenti választáson - közölte a közgyűlés elnöke szerdán.

Liliane Maury Pasquier nyilatkozatában elmondta, a választások megfigyelése terén a közgyűlés 1994-óta működik együtt Ukrajnával. Az együttműködés az ország jogi keretének, és a választási folyamatok "jelentős javulását" tette lehetővé.

"Hangsúlyoznom kell, hogy Ukrajna, mint az Európa Tanács tagja, a közgyűlés felügyeleti eljárása alá tartozik, és elkötelezte magát amellett, hogy meghívja a PACE képviselőit az elnök- és a parlamenti választások megfigyelésére" - fogalmazott.

Az elnök hozzátette, kész megbeszéléseket folyatatni a közgyűlés, delegáltjai, valamint az ukrán parlament közötti kapcsolatok javítása céljából.

Andrij Parubij ukrán házelnök kedden jelentette be, hogy visszavonja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) szóló korábbi meghívását arra vonatkozóan, hogy a szervezet képviselői vegyenek részt megfigyelőként Ukrajnában a július 21-i előre hozott parlamenti választáson.

A döntést Ukrajna azzal indokolta, hogy a PACE a múlt héten beleegyezett Oroszország tagsági jogosultságainak mindenféle megkötés nélküli visszaállításába.

2014 áprilisában a Krím félsziget Oroszország általi önkényes elcsatolása miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében megfosztották az orosz küldöttséget szavazati jogától. Oroszország válaszul 2017 júniusától felfüggesztette a tagdíjbefizetést, mostanáig mintegy 77 millió euró tartozást halmozott fel, ami súlyos anyagi gondot okozott a nemzetközi szervezetnek.

A múlt héten heves vita zajlott a közgyűlésben, miután láthatóvá vált, hogy a képviselők többsége megszavazza az orosz küldöttség tagsági jogosultságainak feltételek nélküli visszaállítását, hét ország - Lengyelország, a három balti ország, Georgia, Szlovákia és Ukrajna - küldöttsége tiltakozásul kivonult az ülésről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!