Az Európai Bizottság a válságok legyőzésére emlékeztető európai nap bevezetését célzó polgári kezdeményezést vesz nyilvántartásba

Külföld, 2022.11.22

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a Mindent megteszünk (Whatever it Takes) elnevezésű európai nap bevezetését célzó polgári kezdeményezést, mely az Európai Unió válságokkal szembeni ellenállóképességére kíván emlékeztetni - közölte a brüsszeli testület kedden.

A kezdeményezés egy új európai nap bevezetését szorgalmazza, hogy emlékeztesse a következő nemzedékeket az Európai Unió működési rugalmasságára, bölcsességére, ellenállóképességére és azon alapvető képességeire, amelyek lehetővé tették, hogy az uniós intézmények, a tagállamok és a társadalmak sikeresen átvészeljék azokat az időket, amikor egyszerre több válsággal kellett szembenézniük. Célja, hogy "kőbe vésse" az EU történelmének azt a "lelkesítő fejezetét", amikor az uniós intézmények és a tagállamok összefogtak az EU fejlődése előtt álló akadályok leküzdésére.

A szervezők szerint a kezdeményezés az Európába vetett hit és bizalom kinyilvánítása, az Európa iránti szeretet megnyilvánulása. A pozitivitás gesztusa a gyűlölet idején, valamint lehetőség biztosítására arra, hogy az uniós intézmények hallathassák hangjukat a társadalmi széttöredezettség, a konfliktusok és a gazdasági instabilitás közepette.

Mivel az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!