Az Európai Bizottság azonnali bizonyítékot kér Lengyelországtól a Turów bánya bezárásáról

Külföld, 2021.10.26

Az Európai Bizottság levélben fordult a varsói vezetéshez azonnali bizonyítékot kérve a lengyel-cseh határ menti Turów külszíni lignitbánya - uniós bírósági utasításra történő - bezárásáról - jelentette be kedden az brüsszeli testület illetékes szóvivője.

"A bezárásra vonatkozó bizonyítékok hiányában a bizottság rendszeres időközönként fizetési felszólításokat fog kibocsátani" - tette hozzá.

Az Európai Unió Bírósága májusban végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. Mivel ez nem történt meg a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

A cseh kormány korábban azért fordult panasszal az unió bíróságához, mivel attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A prágai vezetés ugyancsak aggályosnak véli, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. A lengyel vezetés megtagadta a bánya bezárását, arra hivatkozva, hogy ez munkahelyek ezreit szüntetné meg, és számtalan háztartás maradna áram nélkül.

A felek közötti prágai tárgyalásokon a cseh sajtó szerint a lengyelek azt javasolták, hogy anyagi támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak a védelméhez. A csehek számára ez alapvetően elfogadható is lenne, ha Varsó a támogatást nem kötné két éves határidőhöz, holott a bánya üzemeltetése 2044-ig van engedélyezve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!