Az Európai Bizottság bejegyzi az illegális telepekről származó importcikkek tilalmát szorgalmazó európai polgári kezdeményezést

Külföld, 2021.09.08

Az Európai Bizottság nyilvántartásba veszi azt az európai polgári kezdeményezést, amely azt szorgalmazza, hogy az uniós jogalanyok ne importálhassanak megszállt területeken lévő illegális telepekről származó termékeket, és ne exportálhassanak ilyen régiókba - jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

A bizottság sajtóközleménye kiemeli: a kezdeményezés szervezői a testületet arra kérik, hogy a közös kereskedelempolitika keretében készítsen olyan jogszabálytervezetet, "amely általános jellegű, és nem egy adott országot vagy területet céloz meg". Ilyen jogszabály ugyanis alapvetően elsősorban Izraelt érintheti, amelynek megszállt palesztin területeken lévő telepeit a nemzetközi közösség jogellenesnek tekinti.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint jogi szempontból elfogadható a kezdeményezés, ezért a nyilvántartásba vétele mellett döntött.

A szerdai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások gyűjtését, melyre egy év áll rendelkezésükre. A szabályok értelmében, ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell; el kell döntenie, hogy helyt ad a kérelemnek vagy elutasítja, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Európai polgári kezdeményezés csak uniós kompetenciát érintő kérdésben nyújtható be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az unió értékeivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!