Az Európai Bizottság elnézést kért, mert elnöke nyilvánosan támogatott egy horvát pártot

Külföld, 2020.07.06

Az Európai Bizottság elnézést kért, miután Ursula von der Leyen, a testület elnöke a vasárnapi horvátországi választások alkalmával, más jobboldali politikusokkal együtt, videoüzenetben támogatta a konzervatív Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ), megszegve ezzel a politikai semlegességre vonatkozó uniós szabályokat.

Eric Mamer, a bizottság szóvivője az elnököt érő kritikák után közleményében hangsúlyozta, hogy Von der Leyen nem hivatalos, hanem személyes minőségében beszélt a videofelvételen, és sajnálatát fejezte ki azért, "hogy ez nem vált egyértelművé a közzétett változatban".

Von der Leyen - Németország volt honvédelmi minisztere, a Kereszténydemokrata Unió tagja - a felvételen az EU zászlajával a háttérben beszélt, és neve alatt az Európai Bizottság elnöke titulus jelent meg. A videóhoz hozzájárult Dubravka Suica a brüsszeli testület alelnöke is az osztrák kancellárral, valamint a lett és a bolgár miniszterelnökkel együtt.

Az Európai Bizottság magatartási kódexe előírja a tisztviselők számára, hogy tartózkodniuk kell minden olyan politikai párt nevében tett nyilvános nyilatkozattól, amelynek tagjai, kivéve, ha indulni akarnak a választáson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!