Az Európai Bizottság felszólította Varsót a Velencei Bizottság ajánlásainak teljesítésére

Külföld, 2020.01.17

A Velencei Bizottság állásfoglalásában foglaltak teljesítésére szólította fel a lengyel kormányt pénteken az Európai Bizottság szóvivője a bíróságokról szóló vitatott törvénymódosítások ügyében.

Christian Wigand közleményt juttatott el a PAP lengyel hírügynökséghez, amelyben arról számolt be, hogy a brüsszeli testület tanulmányozni fogja az előző nap kiadott állásfoglalást, és beépíti saját helyzetértékelésébe.

A szóvivő visszautalt Vera Jourová európai értékek védelméért felelős uniós biztos decemberi levelére, amelyben konzultációkra szólította fel Lengyelországot ezen kérdésben, és egyben a közös alapértékek tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta.

Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete a lengyel szenátusban vitára bocsátott törvénymódosítások elutasítását javasolta, hangsúlyozva, hogy azok az igazságügyi rendszer "további gyengítéséhez" vezetnének.

A tervezetet a parlament alsóházában (szejm) - ahol a kormánypárt van többségben - tavaly decemberben megszavazták, de az ellenzéki többségű lengyel felsőház pénteken elutasította. A javaslat ezzel visszakerül a szejm elé, amely immár egyszerű többséggel újból megszavazhatja majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!