Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő az euró megerősítése érdekében

Külföld, 2018.12.05

Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő annak érdekében, hogy megerősítse az euró szerepét a világban - közölte Valdis Dombrovskis euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök szerdán.

Dombrovskis szerint az uniós fizetőeszköz, az euró globális szerepének teljes mértékben tükröznie kell a közös valuta politikai, gazdasági és pénzügyi jelentőségét.

Mint elmondta, az Európai Bizottság javaslatában felvázolta, milyen előnyökkel járna az Európai Unió (EU) és a nemzetközi pénzügyi rendszer számára az euró nemzetközi szerepének erősödése, és kezdeményezéseket szorgalmaz abból a célból, hogy ennek megvalósulását elősegítse. Ebbe a törekvésbe illeszkedik, hogy a bizottság ajánlást fogadott el az euró energiaágazatban betöltött szerepéről, azt szorgalmazva, hogy a közös valuta használata nagyobb teret nyerjen ebben a stratégiai ágazatban.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos elmondta, az euró nemzetközi szerepének előmozdítása a globális gazdaság és kereskedelem melletti európai elkötelezettség részét képezi.

Az euró szerepének megerősítésére irányuló uniós bizottsági javaslatban szerepel az európai gazdasági és monetáris unió, a bankunió és a tőkepiaci unió kiteljesítése. A bizottság véleménye szerint további intézkedések szükségesek egy erős európai pénzügyi ágazat kialakítása érdekében, ideértve az európai pénzügyi piacok infrastruktúráinak megerősítését, valamint stabil referencia-kamatlábak és integrált azonnali fizetési rendszer kialakítására van szükség az EU egészében.

A nemzetközi pénzügyi ágazathoz kapcsolódó intézkedések között szerepel a folyamatos együttműködés a központi bankok között a pénzügyi stabilitás védelmében, az európai szervezetek által nyújtott, euróban denominált hitelek arányának fokozása, az euró használatának ösztönzésére irányuló gazdasági diplomácia megerősítése, valamint a külföldi szervezetek eurófizetési rendszerhez való hozzáférését javító technikai segítség biztosítása.

Az uniós bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy ösztönözzék az euró szélesebb körű használatát a stratégiai ágazatokban. Kiemelték, noha pozíciójukat nézve nagy vevőknek és jelentős gyártóknak számítanak, az európai vállalkozások a kulcsfontosságú stratégiai piacokon, még mindig amerikai dollárban kereskednek, gyakran még egymás között is. Ez árfolyamkockázattal és politikai kockázattal jár a vállalkozásokra nézve, ami adódhat például a dollárban denominált tranzakciókat közvetlenül érintő egyoldalú döntésekből - tették hozzá.

Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság ajánlást fogadott el az euró nemzetközi energiaügyi megállapodásokban és energiaügyletekben való szélesebb körű használatának ösztönzéséről, amely az európai vállalkozások számára szélesebb körű autonómiából eredő előnyöket biztosít majd, valamint azt, hogy úgy finanszírozhassák önmagukat, hogy kevésbé érintse őket az unión kívüli országbeli joghatóságok által hozott jogi intézkedések kockázata. Ez elősegíti a biztonságos, fenntartható és elérhető energiaellátást biztosító energiaunió kialakítására irányuló cél megvalósítását - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!