Az Európai Bizottság iránymutatásokat terjesztett elő az orosz állampolgárokra vonatkozó vízumszigorításról

Külföld, 2022.09.09

Az Európai Bizottság iránymutatásokat terjesztett elő az orosz állampolgárok által benyújtott vízumkérelmek feldolgozásának szigorításáról azt követően, hogy az Európai Unió Tanácsa pénteken határozatot fogadott el, amely teljes egészében felfüggeszti az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást.

A brüsszeli testület iránymutatásaival a tagállamok konzulátusainak munkáját szeretné segíteni az orosz állampolgárok által benyújtott, rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok iránti kérelmek kezelésében.

Kiemelték: figyelembe véve azokat a fokozott biztonsági kockázatokat, amelyekkel az EU-nak Oroszország ukrajnai háborúja miatt szembe kell néznie, a konzulátusoknak szigorú biztonsági ellenőrzést kell végezniük. Ez az ellenőrzés a vízumkérelem elutasítását, valamint a meglévő érvényes vízumok visszavonását eredményezheti. A nem alapvetően szükséges okból utazó orosz kérelmezőknek emellett hosszabb és alaposabb eljárással kell majd számolniuk.

Kiemelték ugyanakkor: az EU továbbra is nyitott marad az alapvetően szükséges célokból utazó orosz vízumkérelmezők, köztük az uniós polgárok családtagjai, az újságírók, a politikai disszidensek és a civil társadalom képviselői előtt.

Az iránymutatások azon politikai megállapodást követően születtek, amelyet a külügyminiszterek augusztus 31-i nem hivatalos ülésükön fogadtak el az orosz állampolgárokat érintő, vízumkiadással kapcsolatos közös és összehangolt további lépésekről. Az Európai Unió Tanácsa pénteken fogadott el határozatot az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztéséről, széles mérlegelési jogkört és nagyobb ellenőrzést biztosítva a tagállamok számára az orosz állampolgárok által benyújtott, rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok iránti kérelmek feldolgozásában.

A határozat értelmében mostantól az orosz állampolgárokra az uniós vízumkódex általános szabályai vonatkoznak. A szabályok értelmében egyebek mellett 35 euróról 80 euróra emelkedik a vízumkérelem díja, a kérelmezőknek több igazoló dokumentumot kell benyújtaniuk, meghosszabbodik a vízumkérelem elbírálásának határideje, és szigorúbbá válnak a többszöri beutazásra jogosító vízumok kiadását érintő szabályok.

A teljes felfüggesztés az EU-ba rövid távú tartózkodás céljából érkező utazók valamennyi kategóriáját érinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!