Az Európai Bizottság javítaná a határokon átnyúló igazságügyi együttműködés digitalizálását

Külföld, 2021.12.01

Az Európai Bizottság a határon átnyúló uniós igazságszolgáltatási rendszerek digitalizálását célzó kezdeményezést fogadott el, hogy a hozzáférhetőség és hatékonyság javulása mellett a több tagállamot érintő bírósági ügyekben a kommunikáció alapestben is digitális csatornákon keresztül valósuljon meg - tájékoztatott a brüsszeli testület igazságügyi biztosa szerdán.

Didier Reynders a kezdeményezés bemutatásakor hangsúlyozta, hogy a határokon átnyúló bűnözés elleni hatékonyabb küzdelem érdekében a tagállamoknak és igazságszolgáltatási rendszereiknek szorosan együtt kell működniük. Emellett a tagállamok nyomozó hatóságainak és bíróságainak is együtt kell működniük és támogatniuk kell egymást a bűncselekmények kivizsgálása és büntetőeljárás alá vonása, valamint a biztonságos és gyors információcsere és a bizonyítékok cseréje során - mondta.

A polgári, kereskedelmi és büntetőügyek esetében az új rendelet lehetővé teszi majd a felek számára, hogy elektronikus úton váltsanak üzenetet az illetékes hatóságokkal, vagy bírósági eljárást indítsanak másik tagállamból származó féllel szemben. Lehetővé teszi a videokonferenciák megtartását a határokon átnyúló polgári, kereskedelmi és büntetőügyekben folytatott szóbeli meghallgatásokon, amelynek eredményeként felgyorsulhatnak az eljárások, és kevesebb utazásra lehet szükség. Továbbá biztosítják a kérelmek, okiratok és adatok nemzeti hatóságok és bíróságok közötti digitális továbbításának lehetőségét is - tájékoztatott Reyinders.

A terrorizmussal és a határokon átnyúló bűnözés egyéb eseteivel kapcsolatos ügyekről az uniós biztos elmondta: a kezdeményezés célja, hogy biztonságos csatornákat kialakítva digitalizálja az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust) és a tagállami hatóságok közötti kommunikációt. A kezdeményezés lehetővé teszi az Eurojust számára, hogy hatékonyan azonosítsa a határokon átnyúló terrorizmussal kapcsolatos korábbi és folyamatban lévő ügyek és a határokon átnyúló súlyos bűncselekmények egyéb formái közötti kapcsolatokat.

Didier Reynders kiemelte: az ilyen kapcsolatok azonosítása alapján a tagállamok képesek lesznek koordinálni nyomozati intézkedéseiket és igazságügyi válaszlépéseiket.

Az uniós bizottság végezetül közös uniós nyomozócsoportok együttműködési platformjának létrehozását is javasolta. Ezeket a csoportokat két vagy több állam konkrét nyomozás céljából hozná létre, kommunikációjukat egy, erre a célra létrehozott informatikai platform tenné lehetővé. Ez segítené az információk és bizonyítékok könnyebben megosztását, és lehetővé tenné a biztonságosabb kommunikációt annak érdekében, hogy közösen tudják irányítani műveleteiket - tette hozzá az uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!