TV műsor

Az Európai Bizottság jelentős összeggel támogatja az oknyomozó újságírást és a médiaszabadságot nemzetközi programokban

Külföld, 2020.11.20

Az Európai Bizottság 3,9 millió eurós pályázati felhívást tett közzé pénteken a "határokon átnyúló oknyomozó újságírás" támogatására, valamint a médiaszabadság megsértésével kapcsolatos esetek feltérképezésére.

A brüsszeli közlemény szerint olyan tervezeteket várnak, amelyekben legalább két országból vesznek részt partnerszervezetek, és legalább az egyik érintett ország európai uniós tagállam. Elsősorban civil szervezetek, egyetemek, a tudományos élet és európai székhellyel rendelkező nemzetközi szervezetek pályázatát várják.

Vera Jourová, a brüsszeli testület értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint az újságírók manapság több fenyegetéssel szembesülnek, mint valaha, az online zaklatástól elkezdve a fizikai támadásokig, valamint a politikai nyomásgyakorlástól a munkahelyi bizonytalanságig. "A médiaszabadság és pluralizmus a demokrácia alapkövei. Ha az újságírók nincsenek biztonságban, a demokrácia sincs" - jelentette ki.

A pályázat célja az oknyomozó újságírók képzésének jogi és anyagi támogatása, a médiatartalom megosztásának elősegítése, valamint a médiaszabadságot sértő esetek feltárása, továbbá a közvélemény és az európai intézmények megbízható és objektív tájékoztatása. A pályázatra január 20-ig lehet jelentkezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!