Az Európai Bizottság közel 87 millió eurót javasol katasztrófasújtott francia és görög területek támogatására

Külföld, 2021.03.22

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapjából (EUSZA) nyújtsanak 86,7 millió euró támogatást a tavaly természeti katasztrófák által sújtott francia- és görögországi régióknak - olvasható a testület hétfői sajtóközleményében.

A segélycsomagból közel 60 millió eurót fordítanának az Alex nevű vihar által sújtott Provence-Alpes-Côte d'Azur tartomány megsegítésére és 21,6 milliót a Jánosz ciklon által tavaly szeptemberben okozott károk megtérítésére Görögországban.

További 3,3 millió euró támogatást kapna a helyreállításra a görögországi Szterea Eláda régió, amelyet a 2020. augusztusi áradások károsítottak meg súlyosan, valamint 2,5 millió eurós segélyben részesülne az uniós alapból Számosz, Ikaría és Kósz szigete is, ahol tavaly októberben földrengés pusztított.

Amennyiben az uniós tagországok kormányait tömörítő Tanács és az Európai Parlament is a hozzájárulását adja, az Európai Bizottság megkezdi a most javasolt támogatások folyósítását.

Az Európai Szolidaritási Alapot az unió a Közép-Európát 2002 nyarán ért súlyos áradásokra válaszul hozta létre. Azóta 80 esetben vették igénybe különféle katasztrófahelyzetekben: árvizek, erdőtüzek, földrengések, viharok és aszályok miatt. Ez idáig 24 európai országot támogattak az alap forrásaiból, 5 milliárd eurót meghaladó értékben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!