Az Európai Bizottság köztisztviselők csereprogramjára irányuló polgári kezdeményezést jegyzett be

Külföld, 2021.04.21

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy a köztisztviselők csereprogramjára irányuló európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba.

A kezdeményezés szervezői arra kérik bizottságot, hogy indítson egy köztisztviselői csere- és képzési programot, amely célja, hogy a köztisztviselőknek 2-12 hónapos időtartamra szakmai tapasztalatszerzést kínáljon egy hasonló intézménynél valamely másik uniós tagállamban.

A program elősegítené a legjobb gyakorlatok cseréjét a közszolgáltatások között, és javítaná a tagállamok közötti kapcsolatokat. A csere során a köztisztviselők továbbra is a saját államukban kapott fizetésben részesülnének, uniós ösztöndíjjal kiegészítve, amennyiben a fizetés alacsonyabb lenne a fogadó tagállamban. A program emellett lehetővé tenné az idegen nyelv gyakorlását, és a nemzetközi szakmai fejlődést.

A testület egy másik kezdeményezést is jegyzékbe vett szerdán, amelynek célja zöld kertek létrehozása vállalati épületek tetején. A "Zöld kerteket a háztetőkre" program szervezői szerint a zöld tetők hozzájárulnak a környezet megóvásához.

A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottság három hónapon belül megvizsgálja a kezdeményezést, és reagál rá. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés nem lehet ellentétes az unió értékeivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!