Az Európai Bizottság szigorúbb kiberbiztonsági szabályozásra tett javaslatot

Külföld, 2022.09.15

Az Európai Bizottság csütörtökön javaslatot terjesztett elő egy új európai uniós kiberbiztonsági jogszabályra vonatkozóan, amelynek célja az lenne, hogy megvédje a fogyasztókat és a vállalkozásokat a nem megfelelő biztonsági jellemzőkkel rendelkező termékekkel szemben.

A javaslat értelmében, az EU kötelező kiberbiztonsági követelményeket vezetne be az unióban értékesített, digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozóan, azok teljes életciklusa során.

Az EU azt szeretné elérni, hogy a digitális árucikkek, szoftverek biztonságosabbak legyenek a fogyasztók számára az egész EU-ban. A jogszabály amellett, hogy növeli a gyártók felelősségét, lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy elegendő információval rendelkezzenek az általuk vásárolt és használt termékek kiberbiztonságáról - olvasható a testület sajtóközleményében.

A javasolt rendelet minden olyan termékre vonatkozik majd, amely közvetlenül vagy közvetve egy másik eszközhöz vagy hálózathoz kapcsolódik. A piaci hatóságoknak joguk lesz visszahívni a nem megfelelő termékeket, és bírságot szabhatnak ki azokra a vállalatokra, amelyek nem tartják be a szabályokat.

A bizottsági javaslatot az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia. Elfogadását követően a gazdasági szereplőknek és a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak az új követelményekhez.

Uniós felmérések szerint világszerte tizenegy másodpercenként hajtanak végre kibertámadásokat. A kiberbűnözés éves globális költsége 2021-ben elérte az 5,5 milliárd eurót. Az intelligens és összekapcsolt termékek számának növekedésével, egy kibertámadás az egész ellátási láncra kihathat, ami a belső piacon a gazdasági és társadalmi tevékenységek súlyos zavarához vezethet, alááshatja a biztonságot, vagy akár életveszélyessé is válhat - hívta fel a figyelmet a bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!