TV műsor

Az Európai Bizottság új kezdeményezése előmozdítaná a szakképzett munkaerő migrációját

Külföld, 2021.06.11

Az Európai Bizottság pénteken új tehetséggondozó partnerségprogramot indított el, amely hozzájárul az Európai Unióban tapasztalható szakképzett munkaerőhiány kezeléséhez, és a harmadik országokkal a migráció terén kialakított, kölcsönösen előnyös együttműködés megerősítéséhez.

A program az uniós új menekült és bevándorlásügyi csomagjának egyik kulcsfontosságú eleme.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos azt nyilatkozta, hogy a munkaerő továbbképzése alapvető fontosságú, de a migráció fontos szerepet játszhat a szakképzettségi hiányosságok csökkentésében, és az EU innovációs potenciáljának fellendítésében is. "A tehetségügyi partnerségek minden érintett fél - a tagállamok, a partnerországok és maguk a migránsok - számára is hatalmas előnyökkel járhat" - hangsúlyozta.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos szerint, szükség van a legális migrációra, mivel Európa munkaképes korú népessége csökken, és számos kulcsfontosságú ágazatban, például az egészségügyben és a mezőgazdaságban hiány van szakképzett munkaerőből. A tehetséggondozó partnerségprogram olyan szakképzett munkaerő migrációt mozdít elő, amely megfelel az európai munkaerőpiaci igényeknek.

A tehetséggondozó partnerségek uniós szakpolitikai és finanszírozási keretet biztosítanak a harmadik országokkal való stratégiai együttműködéshez, valamint a munkaerő- és készségigények jobb összehangolásához. A program nyitva áll a diákok, a diplomások és a szakképzett munkavállalók előtt, továbbá lehetőséget biztosít a hazatérő migránsok integrációjának javítására is.

Az elmúlt években a bizottság kísérleti projekteket indított el és támogatott pénzügyileg azzal a céllal, hogy megerősítse a legális migrációs csatornákat olyan országokból, mint Egyiptom, Moldova, Marokkó, Nigéria, Szenegál és Tunézia, továbbá megnyitotta az Erasmus+ programot és a szakképzést a nem uniós állampolgárok előtt is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!