Az európai emberi jogi bíróság elutasította Babis beadványát Szlovákia ellen

Külföld, 2018.12.11

Elutasította Andrej Babis cseh kormányfő Szlovákia elleni panaszát az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Erről először a Respekt című, liberális cseh hetilap hírportálja adott hírt kedden, és az információt később a CTK kérdésére Babis is megerősítette.

Andrej Babis azért akarta beperelni Szlovákiát a strasbourgi bíróságon, mert szerinte Pozsonyban jogtalanul tartják nyilván a volt kommunista Állambiztonsági Hivatal (StB) ügynöklistáján.

A bíróság a Respekt szerint azért utasította el Babis beadványát, mert nem tartja magát illetékesnek ilyen ügyben dönteni. Babis júniusban küldte el panaszát Strasbourgba, s a testület november 20-án hozta meg elutasító döntését, amely eddig nem volt nyilvános.

"Igen, tudok róla. A határozatot a jogászok most elemzik" - mondta a kormányfő a hírügynökségnek. Leszögezte, hogy a per ezzel nem ért véget. "Az igazság az én oldalamon van. Meggyőződésem, hogy a pert megnyerem, mert soha semmilyen együttműködési megállapodást nem írtam alá" az egykori Állambiztonsági Hivatallal - állította Andrej Babis.

Marica Pirosíková, aki Szlovákia képviselője az Emberi Jogok Európai Bírósága mellett, a CTK-nak azt mondta, nem tud a testület döntéséről. Amennyiben a bíróság formai okokból elutasítja a beadványt, vagy azt előzetes átvizsgálás után alaptalannak minősíti, arról nem tájékoztatják a közvéleményt - fejtette ki Pirosíková.

A szlovák származású cseh politikus 2012-től, vagyis azóta pereskedik a szlovákiai hatóságokkal, hogy a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) közzétette az StB-vel együttműködők névsorát, amelyen Andrej Babis beszervezett ügynökként szerepelt. Babis már akkor személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva pert indított az ÚPN ellen, azt állítva, hogy neve jogosulatlanul szerepelt az StB listáin.

A különböző szintű bírósági döntések, fellebbezések és panaszok után a szlovák alkotmánybíróság tavaly októberben eljárási hibákra és jogtalanul felvett tanúvallomásokra hivatkozva semmisnek mondta ki az előző ítéleteket, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a kerületi bírósághoz, amely az idén februárban elutasította Andrej Babis panaszát. A cseh kormányfő márciusban fellebbezett, de a Legfelsőbb Bíróság elutasította a keresetet. Andrej Babis azonban nem ért ezzel egyet, és júniusban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult

A sokmilliárdos vagyonnal rendelkező politikus tagadja, hogy titkos ügynöke lett volna a volt kommunista Állambiztonsági Hivatalnak. Az ÚPN állításai szerint Babis 1980-ban lett az StB "társadalmi megbízottja", majd két év múlva - Bures fedőnéven - az ügynöke.

Babis nem rejtette véka alá azt, hogy még a Petrimex külkereskedelmi vállalat munkatársaként érintkezésbe került az StB embereivel, de tagadta, hogy titkos ügynök lett volna.

A nagyvállalkozóból lett kormányfő vitatott múltja miatt már hosszabb ideje a jobboldal politikai támadásainak van kitéve Csehországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!