Az Európai Tanács elnöke bocsánatot kért Ursula von der Leyentől az Ankarában történt udvariatlansága miatt

Külföld, 2021.04.14

Az Európai Parlament (EP) elnökéből és frakcióvezetőkből álló, az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezletének brüsszeli tanácskozásán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bocsánatot kért Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől a múlt héten Ankarában elkövetett udvariatlansága miatt - derült ki az ülés részleteit ismerő uniós források beszámolójából szerdán.

Az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen április 6-án közösen tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel. A találkozó kezdetekor kiderült, hogy csak két fő részére készítettek ki karosszéket, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az EB elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely.

A kanapébotrányként elhíresült eset szóba került a szerdai európai parlamenti tanácskozáson is. Michel bocsánatot kért a "durva udvariatlanság" miatt, amit azzal követett el, hogy nem reagált a helyzetre és nem kért még egy széket Von der Leyen számára. Michel az uniós bizottság elnöke mellett bocsánatot kért minden nőtől, akit esetleg megbánthatott udvariatlanságával.

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő tanács elnöke azt, hogy nem állt fel azonnal, azzal magyarázta, nem kívánta elrontani az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatok és az együttműködés javítását célzó "rendkívül fontos, hosszú időn át előkészített találkozót".

Von der Leyen a "számára kellemetlen helyzettel" összefüggésben közölte: az eset nem ismétlődhet meg, az uniós intézmények elnökeit egyforma szinten kell kezelni. Az uniós intézmények dokumentum előkészítését kezdték meg, ami világos iránymutatásokat tartalmaz majd arra vonatkozóan, hogy a jövőbeni utazások során milyen protokollnak kell érvényesülnie olyan esetekben, amikor az Európai Uniót az intézményi vezetők közül többen képviselik - közölte.

Az Európai Tanács elnökét számos bírálat érte az Európai Bizottság elnökével, Ursula Von der Leyennel szembeni "tiszteletlen viselkedése" miatt. Többen lemondásra szólították fel, nőcsoportok aláírásgyűjtést szerveztek azzal vádolva Michelt, hogy hozzáállása meggondolatlan volt, amely káros az Európai Unió valamennyi polgárára nézve, és rossz képet fest Európáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!