Az Európai Unió 7,7 milliárd euró humanitárius támogatást jelentett be a globális válságok kezelésére

Külföld, 2024.03.19

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok a Brüsszelben tartott Európai Humanitárius Fórum keretében 7,7 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forint) humanitárius finanszírozást jelentettek be 2024-re a globális válságok kezelésére.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a kedden zárult harmadik Európai Humanitárius Fórumon bejelentett finanszírozás az Európai Unió szolidaritásának és a globális humanitárius fellépésekben betöltött vezető szerepének konkrét kifejeződése.

Az EU és a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy lépéseket tesznek a konfliktusok kezelésére és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeinek megőrzésére és előmozdítására, különös figyelemmel a Gázai övezet romló helyzetére. Az unió és tagállamai aggodalmukat fejezték ki a térségben kialakult humanitárius helyzet miatt, és a humanitárius segítség gyors, akadálytalan, biztonságos és folyamatos hozzáférésére szólítottak fel.

A brüsszeli közlemény tájékoztatott arról, hogy a humanitárius fórum résztvevői a célzott humanitárius tevékenységek finanszírozása növelésének fontosságát hangsúlyozták, valamint a stratégiai ellátási láncok és a logisztika kulcsfontosságú szerepét a segélyek hatékony eljuttatásában. Emellett a nemzetközi humanitárius jog betartásának globális előmozdítására szólítottak fel a fegyveres konfliktusokban. Végezetül üdvözölték azon kezdeményezést, amelynek keretében civil szervezetek éves elemzést készítenek majd a fegyveres konfliktusokról és az azok során esetlegesen elkövetett nemzetközi humanitárius jogsértésekről, hozzájárulva ezzel a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásához világszerte - közölte az Európai Bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!