Időjárás
meteoblue
TV műsor

Az Európai Unió elítélte az ukrán kormány internetes felületeinek meghackelését

Külföld, 2022.01.14

Az Európai Unió elítéli az ukrán kormány és több minisztérium weboldalának meghackelését és minden eszközzel Kijev segítségére siet -  jelentette ki pénteken Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a nyugat-franciaországi Brestben.

"Sürgősen összehívtuk az Európai Unió biztonsági és politikai bizottságának nagyköveteit annak megvitatására, hogyan lépjünk fel és milyen technikai segítséget nyújtsunk Ukrajnának" - mondta Josep Borrell az uniós tagországok védelmi, illetve külügyminiszterei informális találkozóján a nyugat-franciaországi Brestben.

"A támadást nem lehet kinek tulajdonítani, hiszen nincsenek bizonyítékaink, de nem nehéz kitalálni, ki áll mögötte" - fogalmazott a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az Ukrajna és Oroszország közötti élesen feszült viszonyra utalva.

"Pontosan az ilyen jellegű dologtól tartunk, az ilyen hibrid kibertámadásoktól" - szögezte le Ann Linde svéd külügyminiszter. "Meg kell látnunk ki a felelős, és nagyon határozott választ kell adnunk" - tette hozzá.

Német kollegája, Annalena Baerbock viszont nem kívánt reagálni. "Még nem tudunk véleményt formálni" - jelentette ki a német diplomácia vezetője, aki a jövő héten tervez látogatást tenni Moszkvában.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy megkezdték a nyomozást az elkövetők felderítésére. Az előzetes információk szerint az oldalakra történt betörés nyomán személyes adatok nem szivárogtak ki. Az érintett oldalak nagy részét már helyreállították, a többi is hamarosan elérhetővé válik - tette hozzá az SZBU.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!