Az Európai Unió elítélte az ukrán kormány internetes felületeinek meghackelését

Külföld, 2022.01.14

Az Európai Unió elítéli az ukrán kormány és több minisztérium weboldalának meghackelését és minden eszközzel Kijev segítségére siet -  jelentette ki pénteken Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a nyugat-franciaországi Brestben.

"Sürgősen összehívtuk az Európai Unió biztonsági és politikai bizottságának nagyköveteit annak megvitatására, hogyan lépjünk fel és milyen technikai segítséget nyújtsunk Ukrajnának" - mondta Josep Borrell az uniós tagországok védelmi, illetve külügyminiszterei informális találkozóján a nyugat-franciaországi Brestben.

"A támadást nem lehet kinek tulajdonítani, hiszen nincsenek bizonyítékaink, de nem nehéz kitalálni, ki áll mögötte" - fogalmazott a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az Ukrajna és Oroszország közötti élesen feszült viszonyra utalva.

"Pontosan az ilyen jellegű dologtól tartunk, az ilyen hibrid kibertámadásoktól" - szögezte le Ann Linde svéd külügyminiszter. "Meg kell látnunk ki a felelős, és nagyon határozott választ kell adnunk" - tette hozzá.

Német kollegája, Annalena Baerbock viszont nem kívánt reagálni. "Még nem tudunk véleményt formálni" - jelentette ki a német diplomácia vezetője, aki a jövő héten tervez látogatást tenni Moszkvában.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy megkezdték a nyomozást az elkövetők felderítésére. Az előzetes információk szerint az oldalakra történt betörés nyomán személyes adatok nem szivárogtak ki. Az érintett oldalak nagy részét már helyreállították, a többi is hamarosan elérhetővé válik - tette hozzá az SZBU.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!