Az Európai Vasútegylet bizottsági ülést tartott Budapesten

Külföld, 2023.03.23

Az Európai Vasútegylet (UIC)  csütörtökön Budapesten tartotta európai régiójának vezető bizottsági értekezletét (EMC), ahol áttekintették a 2022-23. évben stratégiailag fontos területeket, közöttük a kombinált fuvarozás, a digitális árufuvarozási platform, a fenntarthatóság és az alternatív vontatási energiák területén végzett kutatások témáját - közölte a rendezvényt szervező MÁV csütörtökön az MTI-vel.

Az értekezleten a vasúti vezetők tájékoztatást kaptak az UIC idén indítandó műszaki projektjeiről. Ezek között a MÁV Infokommunikációs és Technológiai Rendszerek Főigazgatósága részt vesz a GSM-R rendszer utódjának szánt specifikáció (FRMCS) kidolgozásában, valamint a jövő vasúti üzemeltetési és forgalomirányító központ tervezésében és előkészítésében - tájékoztattak a közleményben.

Hangsúlyozták: az UIC kiemelt célja a fenntartható, klímasemleges és digitális európai vasúthálózat létrehozása, növelve az ipar ellenálló képességét és versenyképességét. A projektekre tízmilliárd euró kutatásfinanszírozási keret áll rendelkezésre az uniós tagállamok és a szektor szereplői számára - ismertették.

Az ülésen tájékoztatás hangzott el az UIC által támogatott, az alternatív vontatási energiaforrásokat kutató projektjeikről. Ilyen a bioüzemanyagok, a hidrogén, illetve az LPG gáz alkalmazása a vasúti üzemeltetésben - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!