Az FGSZ Magyarország regionális földgázelosztó szerepének megerősödését várja egy új ukrán szállítási útvonaltól

Külföld, 2021.12.23

Az FGSZ Zrt. Magyarország regionális földgázelosztó szerepének megerősödését várja attól az új ukrán szállítási útvonaltól, amelyen nem megszakítható (firm) földgázszállítást tesztelnek az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Gas TSO of Ukraine (GTSOU), a két rendszerüzemeltető szerdai megállapodása alapján.

"A VIP Bereg fejlesztése mindkét rendszerüzemeltető számára fontos, ám a nem megszakítható kapacitások hosszú távú kiépítése az FGSZ és a GTSOU közti további megegyezésen, illetve a tesztidőszak során szerzett tapasztalatokon múlik - mondta Ferencz I. Szabolcs elnök-vezérigazgató csütörtökön az MTI-nek"

"Célunk az együttműködéssel, hogy segítsük a kereskedők számára a piaci folyamatok erősítését a régióban azáltal, hogy a kereskedelmileg legelőnyösebb, legjobb minőségű szolgáltatást ajánljuk számukra. Ez a tesztidőszak mindkét fél számára előnyökkel járhat, többek között egy új ukrán szállítási útvonal létrejöttével is, amelyen keresztül a földgázt tulajdonló kereskedők igényeinek megfelelően új forrásokból szállíthatunk, akár horvát LNG-t (cseppfolyósított gázt), akár egyéb déli vagy nyugati piacokról" - hangsúlyozta az elnök vezérigazgató.

Az FGSZ közleményében úgy fogalmaz: a jelenleg érvényben lévő megszakítható kapacitásoknál magasabb kereskedelmi minőséget jelentő, nem megszakítható kapacitások kialakítása a 2020-ban létrehozott magyar-ukrán VIP Bereg virtuális határkeresztező pont továbbfejlesztése.

Az osztrák, szlovák, horvát vagy magyar gázpiacon forrással rendelkező kereskedők a nem megszakítható kapacitások kialakítása által kedvezőbb feltételek mellett érhetik el az ukrán piacot, Ukrajna pedig több földgáz importjára lesz képes Magyarország felől a tél folyamán. A tesztidőszak alatt rendelkezésre álló kapacitás maximum 3 532 015 kWh/h, a három hónap alatt összesen akár 0,7 bcm (7 millió köbméter) földgáz is juthat Ukrajnába.

A közlemény szerint nem megszakítható kapacitások kialakításának végleges megvalósításához a feleknek még meg kell állapodniuk a határponti gázminőség, valamint az ukrán fél által igényelt nyomásfokozás költségeinek kérdésében. A Magyarországról Ukrajnába irányuló nem megszakítható kapacitások időszakos létrehozása nincs hatással a meglévő, Ukrajnából Magyarország felé irányuló szállítási kapacitásokra - tették hozzá.

Amint arról az MTI beszámolt: Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója a Facebookon közölt nyilatkozatában a legfontosabbnak azt nevezte a megállapodásban, hogy hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- LNG-terminálhoz, általa Ukrajna diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

2014 óta most először növeli Ukrajna a garantált gázszállítási kapacitását európai irányból - összegezte az ukrán vállalatvezető.

Ukrajna 2015 óta nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteinek mintegy 30 százalékát európai országokból történő beszerzésekkel fedezi.

Az orosz Gazprom vállalat októberben leállította a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ukrajna addig éveken át úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítással vásárolt Magyarországról gázt, vagyis fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!