Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta

Külföld, 2023.07.03

Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta  - írta a BBC hírportálja a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) hétfői közleményére hivatkozva.

A 15,8 Celsius-fokos idei júniusi átlaghőmérséklet 0,9 fokkal haladta meg az 1940-ben és 1976-ban mért korábbi júniusi rekordot. A 97 terület közül, ahonnan hőmérsékleti adatokat gyűjtenek, 72 esetében dőltek meg a rekordok.

Nemcsak az Egyesült Királyság egészében, hanem Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is az idei volt a legforróbb június a rendszeres mérések 1884-es kezdete óta.

"Hivatalosan is az idei az Egyesült Királyság legforróbb júniusa mind az átlaghőmérsékletet, mind a legalacsonyabb és a legmagasabb átlaghőmérsékletet tekintve" - mondta Mark McCarthy, a szolgálat klímakutatási vezetője.

Hozzátette, hogy bár az országban tavaly mérték az egyszeri legmagasabb, 40,3 fokos hőmérsékletet, idén júniusban a meleg tartós volt nappal és éjszaka is.

Az egész hónapban kevés volt a csapadék, az átlagos júniusi mennyiség mindössze 68 százalékát mérték az országban. Walesben különösen száraz volt a június, az átlagos esőmennyiségnek csupán a felét kapta a terület.

A Met Office a hőmérsékleti adatok szuperszámítógépes elemzésével azonosította a klímaváltozás hatásait az időjárásra.

"Azt találtuk, hogy az 1940-es évek óta legalább megkétszereződött az esélye annak, hogy egy június megdöntse az 1940-ben és 1976-ban mért hőmérsékleti rekordot. A természetes ingadozás mellett a Föld légkörének az emberi tevékenység miatti klímaváltozás okozta felmelegedése növelte meg a rekordmagas hőmérsékletek valószínűségét" - magyarázta Paul Davies, a Met Office vezető meteorológusa a BBC-nek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!