Az illetékes ukrán bizottság a kormányfő menesztését javasolta

Külföld, 2020.03.04

Az ukrán parlament állam- és közigazgatási bizottsága szerdai ülésén nagy többséggel úgy határozott, hogy javasolja a törvényhozásnak Olekszij Honcsaruk menesztését a miniszterelnöki posztról.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a testület még várja Volodimir Zelenszkij elnök javaslatát az új miniszterelnök személyére. Amennyiben megérkezik az előterjesztés a délutánra összehívott plenáris ülésig, a bizottság szavaz arról is, hogy javasolja-e a parlamentnek a jelölt kinevezésének jóváhagyását.

A kiszivárgott értesülések szerint a Zelenszkij mögött álló, a parlamentben többséget alkotó Nép Szolgája párt kedd esti frakcióülésén az államfő Denisz Smihal területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettest javasolta kormányfőnek.

Honcsaruk hivatalos lemondási kérelmét még nem erősítették meg hivatalosan. Azonban két parlamenti képviselő, Aljona Skrum, az állam- és közigazgatási bizottság tagja és Olekszandr Kacsura is közzétette Honcsaruk kézzel írt, keddi dátumú lemondólevelének fotóját a közösségi portálokon.

A miniszterelnököt a kinevezését követő egy éven belül csak akkor válthatja le a parlament, ha maga nyújtja be lemondását. Honcsaruk kormányfői kinevezését tavaly augusztus 29-én hagyta jóvá a törvényhozás.

A múlt héten a házelnök Zelenszkij kérésére szerdára rendkívüli plenáris ülést hívott össze. A sajtóban már akkor kiszivárgott, hogy szó lehet a kormányfő leváltásáról. Az ukrán jogszabályok szerint a miniszterelnök menesztésével együtt az egész kormány távozik, így több miniszteri poszton várható váltás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!