Az izraeli átmeneti kormány megszavazott öt új minisztert

Külföld, 2021.05.03

Az izraeli átmeneti kormány megszavazott öt új minisztert a tavaly év végén távozó tárcavezetők helyére - jelentette a katonai rádió hétfőn.

Eitan Ginzburg, a Kék-Fehér párt politikusa a média ügyeit intézheti, Joáv Galant, a Likud párt eddigi oktatási minisztere pedig megkapta a felsőoktatási tárcát is, és Juval Steinic, szintén a Likudból, ezentúl nem csak az energiaügyekkel, hanem mellette a vízügyekkel is foglalkozhat.

Michael Bitton, a Kék-Fehér politikusa, a stratégiai ügyek, valamint a honvédelmi minisztérium polgári és szociális minisztere a társadalmi egyenlőség minisztere is lett eddigi tárcái mellett, és Hili Truper, a Kék-Fehér párt kulturális és sportminisztere vezeti majd a tudományos és technológiai minisztériumot is.

A kinevezéseket telefonos szavazással hagyták jóvá az átmeneti kormány tagjai. Az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad a parlamenti választásokig, majd az új kormány megalakulásáig.

A kormányból tavaly év végén hat miniszter távozott, akik felállásukkal Beni Ganz védelmi miniszter, illetve Benjamin Netanjahu miniszterelnök politikai lépései ellen tiltakoztak.

Azóta nem neveztek ki új tárcavezetőket a helyükre. Benjamin Netanjahu ugyanis megakadályozta az ezzel foglalkozó kormányülések összehívását, mert ezzel megőrizte az őt támogató miniszterek többségét, s felbomlott a koalíciós megállapodásban rögzített egyensúlyi állapot.

A miniszterek hiánya súlyos gondokat okozott az államigazgatásban, és ezért egy civil szervezet a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy kényszerítse ki a hiányzó miniszterek kinevezését.

A legfelsőbb bíróság a múlt vasárnap 48 órát adott a kormánynak az igazságügyi miniszteri tárca betöltésére, amelyet a múlt héten jogi válságot okozó vita után Beni Ganz védelmi miniszter magához vehetett.

A bíróság ugyanakkor egy hetet adott a másik öt miniszter kinevezésre. A határidő vasárnap járt volna le, de a péntek hajnali Merón-hegyi katasztrófa nyomán Netanjahu nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra, és emiatt elhalasztotta az ebben az ügyben meghirdetett kormányülést és szavazást is, amelyet ezért csak hétfőn tartottak meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!