Az izraeli belbiztonsági szolgálat több tucat Hamász-tagot tartóztatott le Ciszjordániában

Külföld, 2021.11.22

Az izraeli belbiztonsági szolgálat (Sin Bet) több tucat Hamász-tagot tartóztatott le  Ciszjordániában  - jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn.

A Sin Bet nyomozása alapján letartóztatták egy ciszjordániai Hamász-csoport több tucat tagját, akik előrehaladott terveket szőttek terrortámadásokról Ciszjordániában és az 1967-es vonalakon belüli Izraelben.

Az izraeli biztonságiak több hónappal ezelőtt kezdték felgöngyölíteni a szervezkedést. Először szeptemberben fogták el a csoport több tagját, amikor egy razzia során kitört fegyveres harcban súlyosan megsebesült két izraeli katona, és életét vesztette több palesztin gyanúsított.

Hétfőn - a Sin Bet beszámolója szerint - több mint 50 Hamász-harcost tartóztattak le, és nagy mennyiségű fegyvert, valamint legalább négy pokolgép elkészítéséhez szükséges robbanószert foglaltak le.

Ennek a terrorcsoportnak az egyik tagja hajtotta végre vasárnap azt a fegyveres merényletet Jeruzsálem óvárosában, melyben megöltek egy izraeli civilt, és megsebesítettek négy másik izraelit, köztük két biztonságit.

A Sin Bet szerint a ciszjordániai Hamász-tagokat távolról Szaleh al-Aruri, a szervezet helyettes politikai vezetője és Zacharia Nadzsib irányította, akit 2011-ben engedtek szabadon egy izraeli börtönből cserében a Gázai övezetben fogva tartott izraeli Gilád Salit tizedes szabadon bocsátásáért. Nadzsib azóta Törökországban él.

A nyomozás szerint al-Aruri több százezer sékelt (több tízmillió forintot) fektetett be a terrorista sejt tevékenységébe, és 1 millió dollárt (csaknem 330 millió forintot) ígért nekik, ha sikeresen végrehajtanak egy emberrablást. A ciszjordániai Hamász-tagok a külföldről kapott pénzből fegyvereket szereztek be és robbanóanyagokat készítettek.

Izrael 1967-ben Jordániától elfoglalta és azóta ellenőrzése alatt tartja a többségében palesztinok lakta Ciszjordániát és benne Kelet-Jeruzsálemet. Szintén 1967-ben szerzett fennhatóságot az 1948 és 1967 Egyiptomhoz tartozó Gázai övezetre, melyet 2007 óta az iszlamista Hamász terrorszervezet ural.

Közben hétfőn Jeruzsálemben megkezdődött a Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök elleni három per egyike, amelyben a politikust hivatali hatalommal történt visszaéléssel vádolják. A pert múlt hétfőről halasztották el egy héttel.

Az első nap fejleményeit nagy érdeklődés kísérte: tanúvallomást tett ugyanis Nir Hefec, Netanjahu egyik volt bizalmasa és kommunikációs tanácsadója. Hefec a többi között azt állította: a volt miniszterelnök "megszállottja volt" annak, hogy kézben tartsa, ellenőrizze a sajtóban róla kialakítandó képet. "A médiára vonatkozó minden ügyben mindent tudni akart, még a legkisebb részleteket is" - fogalmazott Hefec.

Az izraeli igazságszolgáltatás azzal vádolja Netanjahut, hogy pénzben is mérhető kormányzati előnyöket biztosított a Bezeq médiavállalkozásnak a róla szóló pozitív tudósításokért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!