TV műsor

Az izraeli kormány jóváhagyta az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodást

Külföld, 2020.10.12

Az izraeli kormány hétfőn jóváhagyta az Egyesült Arab Emírségekkel született egyezményt a két ország kapcsolatának normalizálásáról, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök hamarosan találkozni fog az abu-dzabi trónörökössel - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

A kormány egyhangúlag fogadta el az amerikai közvetítéssel az Emírségekkel és Bahreinnel megszületett, és szeptember közepén Washingtonban, a Fehér házban aláírt megállapodást, de az izraeli törvények szerint még a kneszetben, a törvényhozásban is meg kell szavazni az új nemzetközi egyezmény törvénybe iktatását.

Netanjahu telefonbeszélgetésben állapodott meg találkozójukról Mohamed Bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek tényleges vezetőjével, akivel kölcsönösen meghívták egymást.

Jövő hétfőn és szerdán várhatóan már Tel-Avivba érkezik az Emírségek két küldöttsége valószínűleg az abu-dzabi pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter vezetésével, melyek Izraelben miniszterelnöki és a külügyminisztériumi találkozókon segítik elő a két ország kapcsolatfelvételét.

A kormányülésen Netanjahu azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni harcban is összefogás várható az országok között, Beni Ganz védelmi miniszter pedig azt ígérte, hogy a megállapodás mellett védeni fogják Izrael biztonsági érdekeit is - utalva az amerikai F-35 -ös fejlett vadászgépek eladására az Emírségeknek, ami az izraeli média szerint része volt a békeegyezménynek.

Az Izrael és a két Öböl-menti ország között létrejött egyezmények értelmében az emírségek és Bahrein is diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel, nagykövetséget nyit a zsidó államban, és felfuttatja a gazdasági és politikai együttműködést is. Izrael ugyanakkor felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek annektálását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!