Az olasz és szlovén államfő egymás kezét fogta, amikor megemlékezett háborús áldozatokról

Külföld, 2020.07.13

Egymás kezét fogva emlékezett meg Sergio Mattarella olasz és Borut Pahor szlovén államfő hétfőn az olasz fasiszták és a volt jugoszláviai partizánok áldozatairól a két ország határán található Basovizza (Bazovicában) emlékművénél hétfőn.

Sergio Mattarella és Borut Pahor koszorút helyezett el Basovizza emlékművénél, amely az 1945-ben ott legyilkolt olaszoknak állít emléket. A volt jugoszláviai partizánok mintegy kétezer olasz katonát és civilt öltek bele a helyi karszthegység üregeibe és barlangjaiba. A helyszínt 1980-ban olasz nemzeti emlékhelynek nyilvánították, 2007-ben emlékművet emeltek.

Az emlékmű előtt egy percig csendben álltak, és az olasz államfő kézen fogta szlovén kollegáját. Ezt követően Borut Pahor megfogta Sergio Mattarella kezét akkor is, amikor a közeli emlékműnél arról a négy szlovén fiatalemberről emlékeztek meg, akiket 1930 szeptemberében az olasz fasiszták gyilkoltak le.

Borut Pahor a volt Jugoszlávia utódállamainak első vezetője, aki hivatalos látogatást tett a Basovizza emlékművénél. Az olasz sajtó történelmi jelentőségűnek nevezte a két államfő gesztusát.

Az olasz és a szlovén államfő Triesztben folytatta a találkozót, ahol a római és ljubljanai kormány, valamint a két nemzeti közösség több tagja jelenlétében egyezményt írtak alá az egykori úgynevezett Narodni Dom (a nép háza) vagy más nevén a volt Hotel Balkan visszaszolgáltatásáról az olaszországi szlovén közösségnek. A Triesztben álló épületet 1930. július 13-án olasz fasiszták gyújtották fel, ez volt az első szervezett fasiszta támadás az akkori Olaszország területén élő szlovénok ellen.

"A történelmet nem lehet eltörölni, a szenvedést, amelyet az itt élő népek átéltek, nem lehet elfelejteni. A jelen és a jövő azonban felelősségre szólít, választanunk kell, hogy bosszút és haragot táplálunk-e egymás iránt, vagy közös örökségünkké tesszük az emlékezést, az egymás közötti tisztelet, barátság, együttműködés és a jövőbeni kihívások megosztása jegyében" - jelentette ki Sergio Mattarella. Borut Pahor közös ünnepnek nevezte a szlovén székház visszaszolgáltatását, azt hangoztatva, hogy száz év elteltével a történelem igazságot szolgáltatott.

A két államfő olasz és szlovén kitüntetésben részesítette az olaszországi szlovén közösség tagjaként ismert 107 éves Boris Pahor írót, aki megjárta a náci koncentrációs táborokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!