TV műsor

Az olasz jobboldal a parlament feloszlatását és választásokat sürgetett az államfőtől

Külföld, 2021.01.29

A megbukott kormánytöbbség helyettesítésére a parlament feloszlatását és előrehozott választásokat sürgetett az államfőtől Olaszországban a jobbközép koalíció, amelynek közös állásfoglalását Matteo Salvini, a Liga párt vezetője ismertette a sajtóval pénteken.

Matteo Salvini nemzeti színű szájmaszkban olvasta fel a jobbközép nyilatkozatát a Sergio Mattarella államfővel tartott, majdnem egyórás egyeztetést követően.

A jobbközép közös delegációval képviseltette magát, és az országban is egységes erőt alkot, az olaszok többségét képviselve, mivel húsz tartományból tizennégyet vezet - szögezte le Salvini.

A koalíció aggodalmát fejezte ki az államfőnek az ország egészségügyi, gazdasági, társadalmi "vészhelyzete" miatt, melyhez szerintük a "cselekedni képtelen, hatalmi paktumból született" eddigi kormány vezetett. Matteo Salvini hozzátette, a jelenlegi belpolitikai válságot a kormányerők közötti "viták, hiúság, egyéni érdekek" robbantották ki.

A jobbközép ezért minél gyorsabb és határozottabb megoldást sürgetett. Arra kérte az államfőt, oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki választást.

"Ilyen módon az olaszok a lehető leggyorsabban lehetőséget kapnak arra, hogy egységes, közös programot valló, erős többséggel bíró kormány szülessen, az ország súlyos problémáinak minél előbbi megoldására" - áll a közös nyilatkozatban. A koalíció küldöttsége kizárta a héten lemondott Giuseppe Conte vezette kormány "újabb kiadásának" támogatását, hangoztatva, hogy a jelenlegi kormánytöbbség hetek óta "túszként tartja és gyengíti az országot".

Sergio Mattarella államfő péntek délután fogadta a Matteo Salvini vezette Liga, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI), az Antonio Tajani alelnök irányította Hajrá Olaszország, valamint kisebb kereszténydemokrata pártok közös delegációját. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke interneten csatlakozott.

Giorgia Meloni, mielőtt belépett az elnöki palotába, kijelentette, hogy Giuseppe Contéval csakis "béna" kormánya lehet az országnak. "Ha én mondom, elhihetik" - tette hozzá az FdI elnöke saját kisebb balesetére utalva, amely miatt mankóval közlekedik.

Elemzők szerint a jobbközép nyilatkozata azt mutatja, hogy választások hiányában a koalíció mérlegelni fogja az államfő által szorgalmazott utat, vagyis ez a pártcsoport sem zárkózik el teljesen más esetleges kormányformációktól, például egy új többségtől vagy szakértői csapattól.

Giuseppe Conte keddi lemondását követően az államfő kormányalakítási egyeztetést indított a parlamenti pártokkal. A válságot kirobbantó Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) vezetője azt kérte, az államfő pártok feletti személyt bízzon meg a lehetséges kormánytöbbség felmérésére. A baloldali Demokrata Párt (PD) a Contéval való folytatást szorgalmazta.

A konzultációkat az Öt Csillag Mozgalom (M5S) küldöttsége zárja. Ezt követően az államfő bejelentést tesz döntéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!