Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Külföld, 2023.02.04

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.

Vörös színű füstbombákkal, valamint a kormány, a politikai intézmények és a sajtó elleni szlogenekkel zajlott az anarchisták tüntetése Rómában szombat délután.

A tüntetők transzparensein többek között a "terrorista állam", "a kínzás állami gyakorlattá vált", az "újságírók a rendőrség és a minisztériumok szolgái" feliratok voltak olvasható.

A fővárosban rendkívüli biztonsági készültség kísérte a megmozdulást, a néhány száz tüntetővel szemben rohamrendőrök sorakoztak fel. A demonstráció útvonalán az üzletek és éttermek is lehúzták redőnyeiket.

Hasonlóképpen a milánói Opera börtön előtt is anarchista tüntetés zajlott. A rendőröket kövekkel dobálták. Az újságírókat a tüntetők távol tartották, mivel nem akarták, hogy az esetleges felvételekkel azonosítani tudják őket.

A tüntetéssel az Olaszországban évtizedek óta aktív, úgynevezett anarchista mozgalom csoportjai egyik tagjuk, Alfredo Cospito börtönkörülményei enyhítését követelték.

Az 55 éves Cospito, az úgynevezett Informális Anarchista Föderáció (FAI) korábbi vezetője, tíz éve van börtönben terrorizmusért: 2012-ben lábon lőtte Roberto Adinolfit, az Ansaldo vállalat atomenergiáért felelős mérnökét, valamint pokolgépet helyezett el egy csendőrkaszárnyánál.

Tavaly tavasztól - a szervezett bűnözésért, terrorizmusért elítéltekre kiszabott - legszigorúbb börtönbüntetésre ítélték, ami ellen októberben éhségsztrájkba kezdett. Megromlott egészségi állapota miatt hétfőn egy szardíniai börtönből a milánói Opera börtönbe helyezték át.

Az anarchisták válaszul december 2-án felgyújtották az athéni olasz nagykövetség első tanácsosa autóját. A merényletet egy görög, de olasz nevű anarchistacsoport vállalta magára, üzenetükben Alfredo Cospitóra hivatkoztak. Januárban Barcelonában az olasz főkonzulátus egyik ablakát betörték, a bejárati kaput pedig lefestették. Berlinben a nagykövetség egyik munkatársa járművét felgyújtották, ami után megerősítették az összes diplomáciai képviselet védelmét. Később római rendőrőrs épületénél robbant Molotov-koktél, majd anarchistacsoportok csaptak össze a rendőrséggel a fővárosban és Trentóban. Egy hete a liguriai Il Tirreno napilap igazgatójához érkezett borítékban lövedék: a csatolt üzenetben az állt, ha Alfredo Cospito meghal, bírók és ügyészek válnak célpontokká. Korábban hasonló fenyegetést kapott Francesco Saluzzo torinói ügyész, aki életfogytiglanit kért Alfredo Cospitóra. 

A kormány és a hatóságok határozott fellépését ígérte a miniszterelnöki hivatal január 29-én kiadott közleménye, amely hangsúlyozta, hogy a terrorakciók nem félemlítik meg az intézményeket."Az állam nem egyezkedik azokkal, akik fenyegetik" - hangoztatta a közlemény.

A helyzetet a pártok vitái tették feszültebbé: az ellenzéki Demokrata Párt (PD) képviselői látogatást tettek Alfredo Cospitónál. A jobboldali kormánypártok szerint a baloldali PD így nem csak Cospito, hanem a hasonlóképpen szigorított börtönre ítélt maffiatagok mellett is elkötelezte magát.

Ezzel egy időben a kormánypárti Olasz Testvérek (FdI) országos koordinátora, Giovanni Donzelli, aki egyben a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti bizottság alelnöke, valamint a szintén FdI-politikus Andrea Del Mastro igazságügyi államtitkár a parlamentben, véletlen elszólással nyilvánosságra hozta a Cospito-ügy titkosított információit, ami miatt az ellenzék lemondásukat követeli.

A miniszterelnök Giorgia Meloni a Corriere della Sera napilapnak szombaton küldött levelében azonnali hangnemváltásra szólította fel a kormány- és az ellenzéki pártokat "a veszélyesen és gyorsan elmérgesedő helyzetben, amely senkivel sem tesz kivételt". Úgy vélte, aggasztó a helyzet, melynek súlyos következményei lehetnek.

Meloni egységes fellépést szorgalmazott az állam, a politikusok, újságírók és véleményformálók részéről. Alaptalannak tartotta a Donzelli és Del Mastro lemondására vonatkozó követeléseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!