Az olasz kormányfő a szerbiai termékekre kivetett vám eltörlésére szólította fel Koszovót

Külföld, 2019.03.06

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint Koszovónak el kell törölnie a szerbiai árukra kivetett százszázalékos vámot, hogy folytatódhasson a kapcsolat rendezéséről szóló párbeszéd Belgrád és Pristina között.

Az olasz kormányfő szerdai belgrádi látogatásán kiemelte, reméli, hogy a két fél hamarosan választ találhat az évtizedek óta fennálló vitás kérdésekre.

A közös sajtótájékoztatón Aleksandar Vucic szerb államfő rámutatott, hogy Belgrád készen áll a tárgyalásokra, amelyek akár kompromisszumhoz is vezethetnek, de hogy erre sor kerül-e vagy sem, nem lehet tudni, mindenesetre "a békére és a kompromisszumokra" kell törekedni.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Pristina és Belgrád között uniós közvetítéssel kezdődött párbeszéd a kapcsolat rendezéséről 2013-ban, jelentős előrelépés azonban nem történt. A kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

A tárgyalások többször is megszakadtak az évek során, a legutóbb novemberben, miután Szerbia sikeres lobbizásának következtében nem vették fel Koszovót az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe, Pristina pedig emiatt százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező termékekre. Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök kijelentette: az intézkedést mindaddig nem vonják vissza, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét, a belgrádi vezetés viszont közölte, hogy erre nem hajlandó.

Giuseppe Conte Belgrádban azt is leszögezte, hogy Róma támogatja Szerbia európai integrációját, és "Szerbia nagykövete lesz az ország európai útján".

Elhangzott, hogy Olaszország Szerbia egyik legjelentősebb külkereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom a tavalyi esztendőben meghaladta a 4,35 milliárd eurót, és már több mint 400 olasz tulajdonú cég van az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!