TV műsor

Az olasz kormányfő Líbiában tárgyalt Haftár tábornokkal, elengedték az olasz halászokat

Külföld, 2020.12.17

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Luigi Di Maio külügyminiszter a Líbia keleti országrészét ellenőrző Halifa Haftár tábornokkal tárgyalt Bengázi városában abból az alkalomból, hogy több mint száz nap fogság után szabadon engedtek két olasz halászhajót legénységükkel együtt csütörtökön.  

Conte a Líbiába érkezése után közösségi oldalán adta hírül, hogy a szeptember elsején foglyul ejtett tizennyolc halászt szabadon engedték. Katonai repülőgéppel a délután folyamán érkeznek meg Rómába. A két halászhajót is visszaszolgáltatták a líbiai hatóságok.

A kormányfő és az őt kísérő külügyminiszter a Bengázi külvárosában található Rajma légitámaszponton tárgyalt Haftárral, aki a Líbiai Nemzeti Hadsereg nevű szervezetet vezeti.

Az egyeztetés majdnem négy hónapos diplomáciai munkát zárt le, amelynek eredményeként Haftár igent mondott az olasz halászok szabadon engedésére.

A szicíliai Marzara del Vallóból elindult két halászhajót, az Antartidét és a Medineát, szeptember elsején éjszaka tartóztatták fel líbiai hadihajók. Azóta a tizennyolc fős legénységet fogva tartották Bengázi egyik kaszárnyájában. A csoportban nyolc olasz, hat tunéziai, két indonéz és két szenegáli férfi volt. Az olasz kormány mindannyiuk szabadon engedését szorgalmazta.

A líbiai verzió szerint a halászhajókat Bengázi partjaitól kevesebb mint nyolcvan mérföldre, vagyis líbiai fennhatóságú vizeken tartóztatták fel, ahol nem tartózkodhattak volna. A halászokkal szembeni bírósági tárgyalás kezdetét jövő hétre tűzték ki.

Elemzők rámutattak, hogy az olasz hajók feltartóztatása azután történt, hogy Luigi Di Maio szeptember első napján a líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fajez esz-Szarrádzszsal találkozott.

Meg nem erősített hírek szerint a halászokért cserébe Haftár tábornok azoknak a líbiaiaknak a szabadon engedését kérte, akiket 2015-ben egy szicíliai bíróság embercsempészésért elítélt, és jelenleg is olasz börtönben vannak.

Luigi Di Maio közösségi bejegyzése szerint a miniszterelnökkel azt hangoztatták Haftár tábornoknak, hogy a római kormány továbbra is Líbia stabilizálásán dolgozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!