Az olasz miniszterelnök egyeztetést kezd a kormánypártokkal a közös munka folytatásáról

Külföld, 2020.12.14

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egyeztetést kezd a kormánypártokkal hétfő délután a közös kormányzás folytatásának lehetőségeiről, miután viták merültek fel a koronavírus-járvány nyomán elfogadott európai gazdasági helyreállítási alapból érkező források felhasználásáról. A jobboldali ellenzék a választásokban látja a megoldást.

Giuseppe Conte elsőként az Öt Csillag Mozgalom (M5S), majd az esti órákban a baloldali Demokrata Párt (PD) vezetőségi tagjait és parlamenti frakcióvezetőit fogadja. Kedden a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) küldöttsége következik.

A kormánypártokkal való egyeztetés az után vált szükségessé, hogy Matteo Renzi élesen bírálta a miniszterelnököt. Renzi elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Olaszországnak szánt 209 milliárd euró európai gazdasági helyreállítási forrás felhasználására Giuseppe Conte egy maga vezette menedzseri csapatot állított fel - a parlament és a szakszervezetek, és főleg a legkisebb kormányerő IV bevonása nélkül.

Matteo Renzi úgy nyilatkozott, ha Conte nem módosítja a források felhasználási terveit, az IV kész kivonni minisztereit a kormányból. Renzi határidőként a költségvetési törvény december 28-i parlamenti szavazását jelölte meg.

Sajtókommentárok szerint kormánybuktatás helyett a kormány átalakítása várható. A Renzit "faltörő kosként" használó M5S és a PD is új pozíciókat akar szerezni a miniszterelnök hatáskörének csökkentésével. Az Il Giornale jobboldali napilap szerint a kormánypártokkal induló egyeztetés annak bizonyítéka, hogy Giuseppe Conte sarokba szorult, és valamennyit hajlandó engedni a válság elkerülésére. Az Il Messaggero azt írta, a kormányválság színház csupán, melyet a kormánypártok a járvány teremtette valódi válságban saját előnyükre akarnak felhasználni.

A jobboldali ellenzéket vezető Matteo Salvini korábban bejelentette, hogy az ország stabilitása és a gazdasági források minél megfelelőbb felhasználása érdekében kész egyeztetni Giuseppe Contéval. Hangsúlyozta, hogy az koronavírus-járvány miatti egészségügyi helyzetben, betegekkel teli kórházakkal, nehéz februárban vagy márciusban választásokat elképzelni, ezért a voksolást a vészhelyzet elmúlása után kell megtartani.

A Matteo Salvini vezette Liga, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) valamint az Antonio Tajani pártalelnök képviselte Hajrá Olaszország (FI) közös hétfői sajtótájékoztatóján a jobboldali koalíció egységét hangsúlyozták más és más állásfoglalást képviselve.

Salvini kijelentette, hogy ajándékként Olaszországnak jobbközép kormányt kíván. "Nem bízom meg sem Renziben, sem Contéban, sem Di Maióban" - jelentette ki. Az elemzők figyelmét azonban nem kerülte el, hogy a Liga vezetője nem említette meg a PD politikusait, ami esetleges közeledésre utalhat a legnagyobb kormánypárt és az ellenzék között egy nemzeti egységprogram érdekében, amely a következő választásokig tarthatna.

Matteo Salvini hozzátette, hogy Conte egyenlőre nem válaszolt az ellenzék szorgalmazta találkozóra.

Határozottabb állásfoglalást képviselt Giorgia Meloni, aki előrehozott választásokat sürgetett, kizárva egy átmeneti kormányzási időszakot. Kijelentette, a jobboldal semmilyen alkura nem hajlandó.

Az affariitaliani.it politikai hírportál értesülései szerint a Hajrá Olaszország nem zárta ki a nagykoalíció lehetőségét. Silvio Berlusconi legközelebbi tanácsadója, Gianni Letta folyamatos kapcsolatban áll Matteo Renzivel, akinek már 2019 nyarán is sikerült kormányt cserélnie választások és miniszterelnök-csere nélkül.

A kormányközeli Il Fatto Quotidiano felmérése szerint a következő választásokon, a parlament létszámcsökkentéséről szeptemberben tartott népszavazás eredményeként, a jobbközép pártkoalíció fölényes győzelmet szerezhet a parlament mindkét házában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!