TV műsor

Az olasz miniszterelnök saját kormányát is igyekszik meggyőzni a parlamentben az EU-források ügyében - HÁTTÉR

Külföld, 2020.12.09

A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra szánt 209 milliárd eurós európai forráscsomag miatti viták a végsőkig mélyítették a feszültséget Olaszországban, Giuseppe Conte kormányában, amely rövidnek ígérkező "tűzszünettel" készül a szerdai kettős parlamenti szavazásra az EU-s támogatások felhasználásáról, valamint az új migrációs törvényről.

Olasz módra zárult a Conte-kormány huszonnégy órás villámválsága: a kormánypártok kedd estére ideiglenes tűzszünetet kötöttek, és többségi támogatást ígértek a miniszterelnöknek, legalábbis ami a szerdai parlamenti szavazásokat illeti.

Giuseppe Conte délelőtt a képviselőházban, délután a szenátusban szólal fel az európai uniós állam- és kormányfők december 10-én kezdődő ülése előtt. A miniszterelnök részletezi, hogy kormánya miként akarja felhasználni a gazdasági helyreállítási támogatásokat, valamint a római parlament támogatását kéri az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) uniós reformjához. Kiemelt figyelem a felsőházi voksolást kíséri: a jobboldali ellenzéki pártok nemmel készülnek szavazni, ezért a kormánypártok minél szélesebb egységére van szükség.

A koalíciós erők közül az utóbbi napokban elsőként az Öt Csillag Mozgalom (M5S) emelt fenntartásokat a párt által mindig is ellenzett ESM bármilyen formájú támogatása ellen. Végül az M5S volt politikai vezetője, Luigi Di Maio külügyminiszter bejelentette, hogy aki szerdán nem szavaz igennel, azt kizárják a pártból.

Ennél is hevesebb ellenállást tanúsított a legkisebb kormánypárt, a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV). A párt elfogadhatatlannak tartja a gazdasági helyreállítási forrásokkal kapcsolatos terveket, melyek szerint a 209 milliárd eurós csomagról Giuseppe Conte, Roberto Gualtieri, a Demokrata Párthoz (PD) tartozó pénzügyminiszter, továbbá a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, Stefano Patuanelli, az M5S politikusa dönt a parlament, az ellenzék és főleg Matteo Renzi jelenleg három százalékra mért pártjának bevonása nélkül.

Elemzők egy része kizárta, hogy Renzi megbuktatja a 2019 szeptemberében megalakult második Conte-kormányt, amelynek első számú szellemi atyja volt. Maga Renzi viszont úgy nyilatkozott, hogy nem enged: ha Conte nem módosítja a forráselosztási terveket, az Élő Olaszország készen áll a kormánybuktatásra. Végül az Élő Olaszország bejelentette, hogy egyelőre nem viszi törésre a helyzetet, és megvárja Giuseppe Conte parlamenti felszólalását.

Sajtókommentárok szerint a hangzatos ultimátumok mögött a kormánypártok közötti harc zajlik, és éppen ez őrölheti fel a kormány erejét. A túlzott taktikázás miatt a végén Renzi és Conte kezéből is kicsúszhat a helyzet - írta az Il Foglio című lap.

A jobboldali Il Giornale úgy látta, Giuseppe Conte túléli a szerdai parlamenti szavazást, "az M5S még azt is megszavazza, amit nem akar, nehogy elveszítse a hatalmat, de a kormány romokban hever". A baloldali La Repubblica szerint a Conte-kormányt stabilitás helyett a bénultság jellemzi: a viták miatt napok óta nem tartanak kormányülést, és Giuseppe Conte megállapodás nélkül mutatja be Brüsszelnek a gazdasági helyreállítási terveket.

A Corriere della Sera megjegyezte, hogy Giuseppe Conte kerüli az összecsapást Matteo Renzivel, de a kormány csak elhalasztotta saját bukását, amely akár a költségvetés december végi parlamenti szavazásán is bekövetkezhet.

Az eseményeket még a háttérből követő PD kormányátalakítást és esetleges kormányfőcserét remél. Az Európai Unió és Sergio Mattarella államfő aggodalommal figyeli a kormány belül feszültséget a járványhelyzet és gazdasági válság hátterével. Mattarella figyelmeztetett, hogy nincsen lehetőség egy választások nélküli harmadik Conte-kormányra.

A római parlament szerda este voksol a Matteo Salvini nevével fémjelzett migrációs-biztonsági törvénycsomag módosításáról is, amelyen a kormánytöbbség részéről egységes igen szavazat várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!